"LEGIJA SE ZAKLEO DA ĆE ČUVATI ĐINĐIĆA"

Autor:

Hronika

02.03.2018

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Upoznao sam Milorada Ulemeka Legiju i Zorana Đinđića kad je to bilo neophodno. Prvi zvaničan susret bio je 6. oktobra 2000. u mojoj kući. Legija je Zoranu doneo ikonicu i zakleo se da će ga čuvati".

Milorad Ulemek Legija

Ovo je u intervjuu za nedeljnik Ekspres rekao Dragoljub Marković, kum ubijenog premijera Zorana Đinđića i nosač kovčega.

On je objasnio da je Ulemeka poznavao preko generala Gorana Radosavljevića Gurija i da Legija u to vreme nije bio inkriminisan već se nalazio na čelu jedinice koja je brinula o bezbednosti države.

- S Gurijem sam se sreo 5. oktobra i razgovarali smo na koji način da se spreči bilo kakvo nasilje. Moja uloga, koju je Zoran tražio od mene, bila je da ne dođe ni do kakvih nasilnih trenutaka. Trudio sam se koliko je to bilo u mojoj moći jer tog dana je bilo nemoguće da bilo ko iskontroliše sve situacije - rekao je Marković.

Marković: Zorana i Milorada upoznao sam kad je to bilo neophodno, da bi se sprečilo nasilje posle Petog oktobra

On je dodao da je prvi susret između Đinđića i Legije bio sledećeg dana u šest sati ujutru.

- Milorad je došao s nekoliko velikih hamera i dao Zoranu neki predmet, mislim da je to bila neka ikonica, i rekao da će učiniti sve... Legija je rekao Zoranu kao neku zakletvu, odnosno, dao mu je reč da će on lično biti siguran i da će ga čuvati - priča Đinđićev kum.

Marković je objasnio da je kasnije došlo do razilaženja u mišljenju pokojnog premijera i nekadašnjeg komandanta JSO dok je hapšenje braće Banović, čije je izručenje tražio Hag, bilo početak njihovog razdora.

- Đinđić se svom političkom snagom, umećem i energijom borio da nijedan dobar čovek ne ode u Hag. Borio se da ne odu Sreten Lukić i Nebojša Pavković, kao i ostali ljudi za koje je smatrao da nisu ratni zločinci - kaže Marković. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading