Generalštab snimao ekspert za hemijski rat!

Autor:

Hronika

20.02.2018

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Goven (51), Amerikanac koji je za vikend uhapšen jer je dronom snimao zgradu starog Generalštaba u centru Beograda, više od deceniju rukovodi nevladinom organizacijom za brigu o siročićima koja je svoje misije imala u raznim kriznim područjima širom sveta, od Konga do Ukrajine. Međutim, interesantna je njegova biografija, iz koje se može videti da se u američkoj vojsci obučavao za postupanje u hemijskim i nuklearnim napadima, da je izučavao terorizam i da je član Asocijacije bivših obaveštajnih službenika!

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Goven sa Ukrajinkom

Snimali film

Goven, njegova 19-godišnja verenica Ekatarina Mičenko iz Ukrajine, njena zemljakinja Katarina Teper (32) i Amerikanac Robert Filion (46) pokušali su da snimaju zgradu starog Generalštaba Vojske Srbije, u kojoj su smeštene Vojno-obaveštajna agencija i Vojno-bezbednosna agencija. Kada su privedeni, rekli su da u Srbiji snimaju dokumentarni film o stradanju ljudi i dece u ratom zahvaćenom području i da nisu znali da je zabranjeno snimati vojne objekte.

Goven je u Beogradu bio sa svojom verenicom, 19-godišnjom Ukrajinkom

 

- Nakon što su dali izjave, oni su pušteni iz pritvora jer na snimcima nije pronađeno ništa što bi ugrozilo bezbednost građana Srbije. Na snimku se u jednom delu vide ruševine iz 1999. godine, a u drugom sedište vojnih obaveštajnih službi koje je u nastavku ruševina - kaže izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Kako saznajemo, Govenova nevladina organizacija pod imenom Fišermen imala je misije i u Aziji i u Africi, a poslednjih nekoliko godina boravio je u Ukrajini. Tamo je upoznao 30 godina mlađu Ekatarinu, zaveo je i postavio za potpredsednika i koordinatora svoje organizacije. Srbija je bila njihova, kako je rekao, "prva zajednička misija" i navodno je trebalo da prikupe materijal za svoj dokumentarac.

Istraga

Slučaj je preuzelo tužilaštvo koje će sprovesti dalju istragu i utvrditi da li je reč o nesmotrenom postupku ili pak nekoj vrsti špijunaže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading