SPREČENA KATASTROFA: Uhapšen "trovač" iz Novog Sada

Autor: rts.rs

Hronika

26.01.2018

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle otkrivanja 20 tona opasnog otpada u blizini Obrenovca, ekološka inspekcija je, u saradnju sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom, otkrila više od hiljadu tona opasnog otpada u industrijskoj zoni u Novom Sadu.

RepublikaFoto: twitter.com/Cuckovicm
Deponija u Obrenovcu

U krugu nekadašnje Hemijske industrije Novi Sad širi se neprijatan miris otpadnih ulja i hemikalija čije se poreklo još ispituje.

Prostor je izdat firmi "Step trans" koja ima dozvolu za skladištenje opasnog otpada, ali za svega 32 tone. Međutim, samo u jednom podzemnom rezervoaru pronađeno je više od hiljadu tona opasnih materija.

- Vlasnik "Step transa" je juče lišen slobode, zove se Jovan Stepanov. Urađena su uzorkovanja materije koja se tu nalaze. Laboratorijske analize će pokazati. U zavisnosti od toga, mi ćemo uz pomoć resornog ministarstva uraditi adekvatno zbrinjavanje tog otpada u cilju zaštite života i zdravlja ljudi koji ovde žive - kaže Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

U još nekoliko rezervoara nađeno je po više stotina tona ulja i hemikalija nepoznatog porekla.

- Utvrdićemo u kojoj meri je toksičan i šta se sve zapravo tu nalazi, ali još važnije je da će istraga uz pomoć tužilaštva utvrditi najpre odakle je taj otpad, kojim putevima je došao ovde i kako se dogodilo da se nađe na mestu na kojem mu mesto nije - rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Pokrajina, koja ima svega 12 ekoloških inspektora, najavljuje pojačanu kontrolu.

Do sada nisu uspeli pokušaji za izgradnju postrojenja za tretman industrijskog opasnog otpada za koji je EU namenila donaciju od 14 miliona evra - jer niko nije želeo da ustupi lokaciju za tu namenu.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 100.000 tona opasnog otpada, koji po zakonu može da se skladišti u krugu fabrike najduže godinu dana. Ne zna se koliko tog otpada se preradi.

Međutim, najveći problem je takozvani istorijski otpad koji se decenijama nalazi na 80 lokacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading