Kazna za saobraćajku povećana sa 2 i po na 4 godine zatvora

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

20.01.2018

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu povećao je za dve i po godine kaznu za M.M. i pravosnažno ga osudio na četiri godine zatvora jer je 31. avgusta 2016. u Beogradu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo D.S, a kojeg je M.M. ostavio bez pomoći i pobegao sa lica mesta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sud je M.M. izrekao i zabranu upravljanja motornim vozilom "B“ kategorije od dve godine, a oštećene je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva uputio na parnicu

Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Drugog osnovnog suda u Beogradu kojom je M. M. bio osuđen na od godinu i po dana zatvora za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Sud je M.M. izrekao i zabranu upravljanja motornim vozilom "B“ kategorije od dve godine, a oštećene je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva uputio na parnicu.

M. M. je osuđen jer je 31. avgusta 2016. godine u Beogradu, vozeći neprilagođenom brzinom, izgubio kontrolu nad vozilom, prešao preko pune središnje linije na suprotnu kolovoznu traku i udario u drugo putničko vozilo koje se kretalo u suprotnom smeru, a kojim je upravljao D. S.


Nakon toga su oba vozila izletela van kolovoza u levu stranu, gde je vozilo kojim je upravljao D.S. desnom bočnom stranom udarilo u metalnu ogradu usledega je ošteceni D.S. zadobio teške telesne povrede opasne po život od kojih je preminuo 9. septembra 2016. godine.

M.M. je povrđenog čoveka ostavio ne pozivajući mu i ne pružajući mu pomoć i napustio lice mesta.

Apelacioni sud u obrazloženju odluke o kazni navodi da je usvojio žalbu Drugog osnovnog javnog tužioca i utvrdio da je prvostepeni sud propustio da na adekvatan način ceni okolnosti pod kojima je okrivljeni izvršio krivična dela, zatim njegovo držanje nakon izvršenih krivičnih dela i to što je bio u bekstvu devet meseci, dok nije uhapšen po raspisanoj poternici.

- Takođe nije na adekvatan način cenio ni držanje samog učinioca tokom krivičnog postupka, propuštajući da na adekvatan način ceni činjenicu da se radi o licu koje je ranije više puta osuđivano ne za istovrsna krivična dela, ali i na efektivne kazne zatvora koje očigledno nisu od uticaja na okrivljenog da više ne vrši krivična dela - napomenuo je Apelacioni sud.

Zbog svega navedenog, kao i činjenice da olakšavajuće okolnosti za M.M. nije našao, Apelacioni sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading