Ostavila dete, a sad ga otima zbog nasledstva!

Hronika

19.12.2017

18:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nemoj mu, Jelena, to raditi, molim te. Zašto ga mučite, zašto to radite detetu? Razboleće se..." Snimak ovih povika, uz vrištanje petogodišnjeg dečaka iz Novog Sada, preplavio je društvene mreže, a komentatori su osuli paljbu po majci monstrumu i državi koja ovo dozvoljava.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Majka oduzela dete od tetke koja ga je pet godina čuvala

Poslednji put kad je mališan video majku imao je pet meseci, a sada ga je odvela ne obazirući se na njegove suze i plač, priča dečakova tetka

Naime, majka koja je ostavila svoju petomesečnu bebu sada se, posle više od četiri i po godine, vratila, uzela ga od tetke i porodice koja je sve vreme brinula o detetu, čak i nakon očeve smrti. Posle ovakvog snimka nemoguće je ostati ravnodušan. Dete koje je bilo srećno, kojem je pružena velika ljubav i briga, čiji je psihofizički razvoj bio u skladu sa njegovim godinama, biološka majka odvlači u automobil, dok mališan vrišti i guši se.

RepublikaFoto: youtube.com/100posto

MAJKA GA OSTAVILA

Žena koja je odgajila dečaka za Srpski telegraf kaže da je, zahvaljujući Centru za socijalni rad, mališan sada u rukama majke koja ga je ostavila kada mu je bila najpotrebnija.

- Ona je za dete stranac, a on je duša koja pati. Poslednji put kad je video majku imao je pet meseci jer je ona tada odlučila da ode. Moj brat je tragično preminuo prošle godine, a samo nekoliko dana nakon njegove smrti, njegova supruga podnosi zahtev za pokretanje ostavinske rasprave. Tada sam i ja pokrenula postupak za starateljstvo nad njim, ali i ona. U oktobru ove godine Viši sud je preinačio privremenu meru da dete viđa majku jednom nedeljno i odredio njoj starateljstvo usvojivši mišljenje Centra za socijalni rad. Meni su dozvolili da ga pod nadzorom viđam jednom mesečno. Tada je došla i krvnički ga uvukla u auto, dok je on vrištao i molio da ga ne vodi. Nije se na to obazirala, nije ni trepnula. Sa sinom ona dobija i njegovo nasledstvo koje mu je ostavio otac - kaže Zorica B., koja je dečaka odgajila i koju mališan odmilja zove keka.

ŽELI KOD TETKE

Kako je Osnovni sud prethodno odbacio mišljenje Centra za socijalni rad o ovom slučaju, porodica dečakovog oca još uvek ne gubi nadu da će im se dete vratiti.

- Prema odluci Višeg suda, viđam ga jednom mesečno, a od kada ga je odvela, dva puta smo se sreli u centru. To je bilo strašno i ne znam kako iko preživi ovoliku bol. Dete je urlikalo, plakalo, nije htelo da me pusti. Molio je da ide sa mnom, a ja nisam mogla ništa da učinim da mu pomognem. Smatram da bi svako dete trebalo da bude sa svojom majkom, koja bi se na najbolji mogući način brinula o njemu i pružala ljubav, ali ne na ovaj način. Ona da ga zaista voli i da joj je stalo, pripremila bi ga na ovo, približila bi mu se polako. Prvo je mogla da dolazi kod nas da je dete upozna, a onda da ga uz njegov pristanak i bez trauma na miru odvede. Niko joj ne bi uzeo za zlo. Ovo će samo ostaviti neizlečivu bol, a najviše štete nanosi upravo svom sinu. To je neoprostivo i ja to ne mogu da razumem - kaže dečakova tetka.

I ĆERKU ODVOJILA

Zorica se priseća da se njena snaja Jelena jedne noći 2012. spakovala i otišla. Za dečaka nikada nije pitala, zvala, niti dolazila da ga vidi. Međutim, posle smrti bivšeg muža sve se menja, pa i Jelena.

Dete je još kao bebu zapustila i ono se razbolelo. Pojavile su mu se žive rane oko genitalija i promrzline jer ga je često ostavljala napolju na zimi

- Moj brat je 1999. sa njom dobio ćerku, koju je njegova žena iz nepoznatog razloga odvela kada je imala samo tri meseca. Na sve moguće načine mu je onemogućavala i sprečavala da viđa ćerku iako je on jako patio za njom. Nakon 11 godina sa ćerkom se video nekoliko puta, a susret je inicirala ćerka. Kada mi je brat 2012. saopštio da se opet zbližio sa suprugom i da će dobiti drugu bebu, bila sam u šoku. Bio je uveren da se promenila i da će biti prava porodica. Posle porođaja se useljava sa bebom u našu porodičnu kuću na selu, ali ćerku je ostavila kod babe, njene majke. Nakon pet meseci, svađe su postajale češće, ona je pritiskala mog brata da kupi stan. O sinu ne brine i dete se razboljeva. Pojavljuju mu se žive rane oko genitalija, promrzline jer ga ostavlja često napolju na zimi, nekim danima beba je čak bila sama u kući, zacenjena od plača, dok je moj brat u polju radio, a ona ko zna šta - drhtavim glasom, jedva zadržavajući suze priča Zorica.

Prema odluci Višeg suda, tetka viđa dete jednom mesečno

SRAMOTA Roditelji ostavili bebu na parkingu

Neodgovorni roditelji juče su svoju ćerkicu ostavili samu u kolima, i to u garaži Zeleni venac u Beogradu. Siroto dete koje je ostalo bez roditeljskog nadzora imalo je sreće jer ga je radnik "Parking servisa" video i pričuvao. Ona je sama sedela u svom sedištu vezana pojasom u automobilu marke mercedes švajcarskih registracija iz kantona Tičino. Još uvek nije utvrđeno da li je reč o stranim državljanima ili našim sunarodnicima koji žive u inostranstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading