MISTERIJA! Šta kriju u Domu na Petlovom brdu: Stare ljude MUČILI U TAJNOJ SOBI?

Autor:

Hronika

09.07.2021

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrdnje Snežane Pantelić da su njenu majku zlostavljali i zanemarivali u domu za stare "Holidej haus" u beogradskom naselju Petlovo brdo, otvorile su Pandorinu kutiju.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Odmah je reagovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i uputilo innspekciju. Biljana Zekavica, pomoćnica ministra, rekla je u emisiji "Usijanje" na televiziji Kurir da su inspektori bili sprečeni da uđu i da je deo prostora u domu bio zaključan.

- Zaposleni su rekli da se radi o privatnom prostoru i da nemaju ključ. Bila su 23 korisnika, nije bilo ništa upadljivo kod njih, imali su, međutim, malo zaposlenih. Inspektori su posle obavestili policiju da im je onemogućeno da utvrde celo stanje.

Posle su otišli ponovo, a ni policija nije mogla da otvori, pa su u razgovoru sa dvoje korisnika čuli da su oni bili tamo. Usled činjeničnog stanja biće preduzete mere. Soba za izolaciju je bila u dvorištu i bila je za četiri korisnika, što nije u redu - kazala je Zekavica.

Nastavljamo utvrđivanje nepravilnosti

U Ministarstvu socijale zaštite kažu da je inspekcija socijalne zaštite tražila asistenciju policije kako bi izvršila uvid u celokupan prostor doma:

- Inspekcija je preduzela sve radnje iz dalekokruga svoje nadležnosti i donela odgovarajuću meru, s obzirom na utvrđene nepravilnosti i propuste u radu, i u vezi sa ovim predmetom će nastaviti saradnju sa svim relevantnim institucijama. Inspekcija socijalne zaštite jje o izvršenom inspekcijskom nadzoru sačinila zapisnik i donela rešenje s nalogom mera u skaldu sa utvrđenim činjeničnim stanjem.

Šta se onda krije u tajnoj sobi u kojoj nadležni nisu mogli da uđu? Postavlja se pitanje da je to prostor o kojem je govorila Snežana tvrdeći da su joj majku držali u podrumu, da su je vezali, drogirali sedativima i mučili?

Aleksandar Stevanović, kriminolog sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja kaže da bez pokrenute istrage i zahteva tužioca, policija ne može da se uđe u prostorije.

- Kad se otvori istraga, tek tada policija može da uđe u prostorije i nasilno, ukoliko je to potrebno. Takođe, nedopustivo je da jedan dom za stara lica ministarstvu, svojoj krovnoj instituciji, ne otključa vrata! Ako je sve po zakonu, zašto nisu pronašli rezervni ključ i otključali? Ovo budi sumnju, i ako se utvrdi da nešto kriju onda je to opstruisanje postupka nadzora nad radom. Ipak, bitno je napomenuti da ne postoji savršen zločin, i da ako se nešto desilo u tim prostorijama, dokazi će biti pronađeni.

Socijalna radnica slučajno odnela ključ

Aleksandra Milovanović, direktorka doma "Holidej haus", to što inspekcija ministarstva pod čijim su nadzorom i policija nisu mogli da uđu u sve prostorije pokušala je da opravda "nenamernom greškom".

- Ne znam da se policiji može nešto zabraniti?! Prostorija o kojoj je reč se nalazi u suterenu i to je kancelarija socijalnog radnika i lekara, pošto je podeljena. Socijalna radnica je ponela ključ nenamerno i otputovala tog dana. Istog momenta je inspekciji rečeno da će moj sin doneti rezervne ključeve, samo da i on, koji je bio na putu, stigne fizički u Beograd. Na kraju, mogao je doći bilo ko da obije vrata da su insistirali na tome.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading