Glavonja Prćo bio je prvi diler u Beogradu, radio je Dedinje! A onda je Dušan Spasojević dobio neočekivani poziv: SA DRUGE STRANE ŽICE BIO JE GLAS IZ SLUŽBE...

Autor: Republika

Hronika

09.07.2021

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji komandir straže u Okružnom zatvoru Jordan Antonić svojevremeno je ispričao kako je služba od tada nepoznatog sitnog kriminalca Dušana Spasojevića zvanog Duća napravila vođu najjačeg kriminalnog klana u zemlji - Zemunskog klana. On je takođe otkrio i ko je bio prvi diler na beogradskim ulicama kao i ko ga je nasledio.

RepublikaFoto: printscreen
Dušan Spasojević

- Prvi diler u Beogradu bio je neki Glavonja Prćo, on je radio Dedinje, tamo je bilo para. Tu su mu bili bogati klijenti. Prvo se daje džabe, gratis da se proba, onda kad ga navuče, on je njegov - rekao je Antonić, prenosi Fejsbuk stranica Legende devedesetih.

- Posle njega je bio Tadija. On je bio prvi sitni diler, davao je na grame. Ja sam kod njega išao sa Dušanom Spasojevićem. Tadija je bio u Zemunu, ispred njegove zgrade je bila kolona od 100 metara. Jedan vuče frižider, drugi nosi tepih, treći usisivač, četvrti doneo šporet, to su ljudi u krizi koji donose šta imaju, tresu se, on ih prima jednog po jednog, da im robu i uzima šta mu donesu. On je zaradio mnogo para i bio je javni diler. Ali ima razlog zašto je to tako bilo - objasnio je nekadašnji komandir straže u Okružnom zatvoru.

Kako je on ispričao, jedno vreme u Beogradu tokom turbulentnih devedesetih godina prošlog veka uopšte nije bilo nedozvoljenih supstanci.

- Pohapšeni su svi dileri i nastao je haos! Marice su non-stop išle da skupljaju agresivne huligane. Oni su u krizi napadali apoteke, obijali da bi uzeli bilo šta, upadali su u bolnice, pravili su haos u gradu. Onda je Tadija postao javni diler i to je bio do '94. Tad mi je Dušan Spasojević rekao: "Smestili su me u hotel Jugoslaviju. Ćenta je na prvom spratu, ja sam na drugom." Ja mu kažem: "To ti je lozinka, da ćeš biti iznad njega." Neko iz Državne bezbednosti, neki moćan čovek, nikad nije saznao ko, zvao ga je na recepciji na telefon i rekao: "Tiho da skloniš Debelog Tadiju" - kazao je Antonić i nadalje sve pojasnio:

- Zove Dušan mene u hotel i kaže da sačekam poziv. Taj glas se javlja i pita ga ko je s njim, kaže Dušan: "Jedan komandir iz CZ-a, Joca." Ovaj traži mene da čuje. Ja se javljam, on kaže: "Tebe zadužujem da ga upoznaš sa svim kriminalcima beogradskim." Da mu napravim put, a da se Tadija polako skine. Spasojević se uplašio, a ni meni nije svejedno. Onda mu je stigao poziv: "Idi kod načelnika Novog Beograda, tamo ćeš nešto dobiti." On ode tamo, dobije pištolj CZ desetku i službenu legitimaciju. Još se više uplaši. Posle nekog vremena kaže on meni: "Sad nemam strah. Ne znam ko me je zvao, ali ja sam zaštićen ko beli medved. Ima neka stara fića koja stiže iz Makedonije, za 10 hiljada dobijem kilo. Tom fićom mi stiže po 12 kila. Super mi je - naveo je komandir.

RepublikaFoto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

On je otkrio i kako je i kada Dušan Spasojević, takođe poznat i po nadimku Šiptar, prvi put uhapšen.

- Prvi put je uhapšen ’91. zbog sitne krade, zbog provale stana u Batajnici. Kad je izašao, neki Peco kaže da me upozna sa jednim deckom, kaže seljak je, ali dobar. Mada sam ja Dušana već upoznao tad kad je prvi put bio u CZ-u. Dolazi Dušan na piće u taj kafić što je držao Peco i tad smo se drugi put videli. Nije Dušan prodavao nikad benzin, to nije tačno, oni su krali kola, a u taj posao sa opijatima ga je ubacio jedan Miki policajac. Oni su se upoznali u zatvoru - naveo je Antonić.

On je dalje isrpičao da je taj policajac je "tu završio" jer je ukrao i prodao tri puške. 

- Prvi Dušanov diler je bio od nekog Kineza brat. Dušan je sledeći put doveden u CZ ‘93/94. Prethodno je tipovan u Prištini, uhapšen je sa dve kile. Inspektor je stavio to ispred njega, zavalio se u fotelju, digao noge na sto i rekao: “Sad ceš da robijaš za ovo.” A Duća ga prevari, zgrabi ono sa stola, bila otvorena vrata od stanice, tu je bila neka ulica puna vode, Duća sve ono prospe i pobegne za Beograd. Tad je bila velika frka da ga uhapse. Neko je tada procenio da je Duća veoma sposoban pa je zato vrbovan. Eto šta mu je taj napravio, propast, bolje da je ostao seljak, bio bi živ - konstatuje Antonić.

Prema njegovim rečima on je bio u prilici da spasi Duću "kad su hteli da ga iseku motornom testerom na Dunavu".

- Bojan Petrović i njegova ekipa, jer im je bio konkurencija. To je bilo kilo u pitanju. Ja sam ih pomirio i meni je Dušan bio zahvalan, zato me je voleo. Postignut je dogovor da ne radi na Zvezdari, da ne prilazi centru grada, da drži periferiju, Batajnicu, Staru Pazovu i tako. E Duća je postao ozbiljniji diler tek kad ga je taj zvao u hotelu Jugoslavija. Ja sam njega otkačio ’99. kad je pokušao da ubije mog jednog druga iz Obrenovca. Ne znam kad je Dušan upoznao Čumeta, nikad on meni nije pricao o njemu.Ta prica je napumpana. Ja sam za Čumeta čuo tek posle 2000 - naveo je Antonić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading