ISTRAGA "KAVAČKE" MAFIJAŠKE HOBOTNICE VODI DO POLICIJSKOG VRHA: Milov ŠEF policije skinuo Velju sa crne liste

Autor:

Hronika

08.06.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mada se zvanično u Crnoj Gori niko još nije počeo da bavi povezanošću Zorana Lazovića, bivšeg šefa bezbednjaka, s "kavačkim klanom" u Crnoj Gori i Srbiji, dobro obavešteni izvori nagoveštavaju da novi sastav policije prikuplja podatke o tome. Postoje, naime, tragovi koji vode od samog doskorašnjeg vrha policije, od ljudi koje je postavio Milo Đukanović, do Radoja Zvicera, jednog od dvojice šefova "kavčana", i Veljka Belivuka, vođe srpskog ogranka ovog mafijaškog klana.

RepublikaFoto: eStock
Hapšenje Jovana Vukotića

- Taj "neko" je Zoran Lazović i njegov krug ljudi. A ko bi drugi mogao da organizuje čišćenje sa scene "kavčanima" suprotstavljenog "škaljarskog klana". Ako je tačno da je "škaljarcu" Jovanu Vukotiću spremana likvidacija, i to ispred zgrade policije, u koju je neosnovano pozvan, to bi bio još jedan prilog ovoj tezi. Ko je Zviceru javio da mu se sprema hapšenje, ko je posle njegovog privođenja s Belivukom u januaru, naredio da se ekspresno puste na slobodu... Ima još pitanja na koja zbog određene grupe policajaca iz Lazovićevog sastava koji su preživeli čistku još nema zvaničnog odgovora - kaže dobro obavešteni sagovornik Srpskog telegrafa.

Neka od tih pitanja su, doduše, zvanično postavljena, ali odgovori nisu bili baš najjasniji.

Tako je potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović potvrdio da je u januaru 2020. skinuta zabrana ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku.

RepublikaFoto: printscreen
Zoran Lazović

Crna Gora još ne izručuje pucača "kavčana"

Iako je Apelacioni sud Crne Gore odlučio da izruči Srbiji Kraljevčanina Lazara Ilića (24), do toga još nije došlo. Vlasti Srbije ga potražuju zbog sumnje da je u oktobru 2020. u Beogradu ubio Aleksandra Šarca. Ilić je uhapšen 22. januara u Budvi zbog sumnje da je pripremao "likvidaciju bezbednosno interesantne osobe iz te opštine".

Njegovo ime pojavilo se u javnosti 20. oktobra prošle godine, kada je objavljeno da se sumnjiči za ubistvo Šarca u garaži tržnog centra "Ušće". Ilić, koji važi za pucača "kavačkog klana" je, prema sumnjama beogradske policije, iz pištolja bereta, kalibra 7,65 milimetara, na kojem je bio prigušivač, pucao na Šarca, a potom je, prilikom bekstva, odbacio pištolj i nestao. Nedugo potom obreo se u Crnoj Gori sa novim zadatkom.

- Ne znamo ko je skinuo, radimo na tome. Pretpostavljamo ko je. Ali ne mogu reći, posle da bude zašto se tako nešto javno govori bez dokaza - rekao je Abazović na kontrolnom saslušanju pred crnogorskim odborom za bezbednost i odbranu.

Foto: Privatna arhiva
Tamara Zvicer, iza nje Veljko Belivuk

On je to rekao odgovarajući predsedniku odbora Milanu Kneževiću, koji ga je pitao da li ima operativna saznanja da je sin šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića Petar, zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB), redovno održavao kontakte s Radojem Zvicerom i da li je u korelaciji njihov odnos sa Zvicerovim napuštanjem Crne Gore prilikom hapšenja članova kriminalne grupe.

Vujačić: Da li je Zvicer uopšte pobegao

Prema rečima Svete Vujačića, savetnika ministra policije Aleksandra Vulina, Belivukova ekipa je srpska filijala "kavačkog klana" sa VIP tretmanom u Crnoj Gori.

- To potvrđuje i Belivukov boravak u Crnoj Gori, gde su ga dočekali, maltene, kao počasnog gosta. Iako ne mogu da tvrdim da je na vrhu te piramide Zoran Lazović, jasno je da iza svega stoji neko veoma moćan. Mafija tako funkcioniše, uvežu se sa svima, upletu se u sve pore života, uđu u vlast i postanu nedodirljivi. Pitam se čak da li je Zvicer uopšte pobegao iz Crne Gore ili se i dalje tamo uspešno krije - komentariše Vujačić.

- Sin Zorana Lazovića i Radoje Zvicer... Imamo neka saznanja, pa nisu daleko od vaših saznanja. Ali ne bih sada da ih delim - rekao je Abazović.

On je dodao i da nema podatke da su agenti ANB direktno umešani u likvidaciju Alana Kožara u Grčkoj.

- U Crnoj Gori niko ne spori da je određeni broj policajaca iz Lazovićeve ekipe i dalje na dužnosti. Očigledno je, dakle, da su i dalje moćni - zaključuje naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading