Stefanović: DNK profili žrtava čvrsti dokazi protiv Belivuka!

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

10.05.2021

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U iščekivanju zvaničnih informacija kome pripadaju DNK profili otkriveni na industrijskoj mašini za mlevenje mesa pronađenoj u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, a koji je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UTS) Nenad Stefanović ukazuje da su DNK uzorci veoma su čvrst dokaz protiv ove grupe.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Stefanović

- U svetu kriminalističke policije i forenzike DNK trag se smatra najjačim dokazom - kaže Stefanović i pojašnjava da se DNK analiza zasniva "na utvrdivanju forenzičkih DNK profila dobijenih iz bioloških tragova i njihovim poređenjem sa identifikacionim DNK profilima lica za koje se sumnja da su ostavila taj trag, koji je izolovan".

On je dodao da DNK profil može biti izolovan i iz vrlo male količine biološkog materijala.

Stefanović objašnjava da je DNK analiza u suštini uporedna metoda koja za otkrivanje okrivljenog zahteva dva DNK uzorka.

- Jedan pronađen na mestu zločina koji, na primer, dokazuje da je ubica boravio na datom mestu i drugi uzorak od osobe za koju se sumnja da je ubica. Ako se ispostavi da se dva uzorka poklapaju, da potiču od iste osobe, onda je DNK analiza pomogla u rešavanju slučaja - precizirao je Stefanović, inače zamenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je saopštio da su nakon obavljenih veštačenja pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno potvrdili da se u mašini za mlevenje mesa koja je pronađena u kući koja je pripadala klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u beogradskom naselju Ritopek nalazi više DNK uzoraka razlicitih žrtava.

Prema njegovim recima, ova "ubilačka grupa" ljude je mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mlela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala.

Mašina za mlevenje mesa i arsenal različitog naoružanja i eksploziva pronađeni su pre dve sedmice u tajnoj prostoriji u kući u Ritopeku i po nalogu tužilaštva odmah prosleđeni na veštačenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading