TAJNE SLUŽBE CRNE GORE IMAJU KRTICE U SRBIJI! Predsednik UST: Mafijaški klanovi imaju podršku INOSTRANIH FAKTORA!

Autor:

Hronika

04.05.2021

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci ukazuju da su uočili snažnu aktivnost crnogorskih službi bezbednosti i u radu srpskih bezbednosnih struktura, poručuje predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović

RepublikaFoto: Ilustracija: republika.rs, Pixabay
Ilustracija

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca i zamenik Višeg javnog tužioca Nenad Stefanović tvrdi da su srpske vlasti rešene da "sviraju kraj" kriminalu, ali da nailaze na poteškoće jer je uveren da najopasnija kriminalna grupa u ovom delu Evrope, crnogorski "kavački klan", ima podršku moćnika iz Srbije koji su povezani s inostranim službama.

- Mediji često navode da je "kavački klan" povezan s političarima i javnim ličnostima iz Srbije i prosečan građanin to onda pripisuje zvaničnoj vlasti i državnim organima Srbije. Međutim, prema mišljenju eksperata i mom ličnom mišljenju, situacija je drugačija. "Kavački klan" ima podršku nekih inostranih faktora, pa čak možda i službi, a samim tim, i saradnju s onima u Srbiji koje te strane službe podržavaju - kaže Stefanović za Srpski telegraf.

Ogromna količina pronađenog vatrenog oružja u Ritopeku zabrinjava

U čemu se ta podrška ogleda i koliko su povezani crnogorski i srpski kriminalni klanovi?

- Postoje indicije da su crnogorske službe bezbednosti duboko involvirane u logistiku kriminalnih klanova vezanih, pre svega, za trgovinu narkoticima u regionu. Stručnjaci ukazuju da su uočili snažnu aktivnost crnogorskih službi bezbednosti i u radu srpskih bezbednosnih struktura, kroz aktivnost srpskih državljana u tim strukturama, mahom crnogorskog porekla. MUP, BIA i tužilaštvo nastoje da identifikuju insajdere koji su logistička podrška crnogorskim kriminalnim klanovima kada deluju na teritoriji Srbije. I tu je tačka dodira kriminala dve države. Srbija je čvrsto rešena da se obračuna sa svim oblicima kriminala, što se vidi iz jasnih poruka predsednika Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, kao i kroz skorašnje akcije MUP i BIA. Nažalost, Srbija je za sada usamljena u tome.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Predsednik udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović

Smatrate li da već ima dovoljno dokaza za optužnicu protiv Belivukovog klana?

- Pripadnici MUP, BIA i TOK su profesionalno i efektno razbili ovu organizovanu kriminalnu grupu u akciji suzbijanja kriminala kakva nije viđena od 2003. i ubistva premijera. U kontinuiranoj akciji "Gnev" policija je na teritoriji države zaplenila ogromne količine narkotika i vatrenog oružja i uhapsila veliki broj okrivljenih, a onemogućeni su pojedinci da preuzmu poslove grupe Belivuk-Miljković. TOK je jedini državni organ koji je nadležan da donese odluku o podizanju optužnice protiv ove grupe, a očekivano je da se to desi u zakonskom roku od šest meseci. Činjenice koje su predmet dokazivanja su poznate samo TOK, ali na osnovu informacija i fotografija objavljenih u medijima opšti utisak je da su obezbeđeni dokazi za postojanje opravdane sumnje neophodne za podizanje optužnice. Da li će optužnica biti podignuta i ranije, zavisi od odluke nadležnog tužioca i od eventualnog proširenja istrage pošto je pronađen i arsenal oružja u skrivenoj prostoriji.

SA BELIVUKOM NIJE TREBALO PREGOVARATI

Stefanović je istakao da Udruženje sudija i tužilaca nije dobilo odgovor kada je postavilo pitanje kakvu poruku javnosti je nosilo zaključenje sporazuma o priznanju krivičnog dela sa Veljkom Belivukom zbog brutalnog prebijanja radnika obezbeđenja FK Partizan, ali naročito u situaciji kada je čitav događaj zabeležen nadzornim kamerama.
- Tužilaštvo nije imalo nikakvu potrebu da ga privileguje i da pregovara s njim oko krivice koja je morala podrazumevati sankciju kućnog zatvora jer je imalo obilje dokaza da je izvršio krivično delo - rekao je Stefanović, uz napomenu da je nekoliko godina nakon zaključenja sporazuma Belivuk procesuiran zbog pomaganja u ubistvu i sumnje da je vođa organizovane kriminalne grupe iza koje stoji niz teških krivičnih dela, koja bukvalno zgražavaju javnost.

Da li su utemeljena poređenja Belivukove grupe sa "zemuncima"?

- Radi se o organizovanim kriminalnim grupama koje su činile teška krivična dela, ubistva na svirep način, otmice, iznude i trgovali narkoticima. "Zemunski klan" je u sastavu imao i pripadnike policije, specijalnih jedinica MUP, bezbednosnih službi, i to od policijskih stanica do samog vrha policije. Krajnja posledica njihovog delovanja je ubistvo premijera Đinđića. Grupa Belivuk-Miljković za sada nema uhapšenih pripadnika državnih organa, jedino se vodi istraga protiv Papića, bivšeg načelnika u SBPOK. Postoje indicije da su imali podršku nekih funkcionera i pripadnika bezbednosnih službi i policije zbog njihove nedodirljivosti. Ogromna količina pronađenog vatrenog oružja u Ritopeku zabrinjava jer su snajperi verovatno bili namenjeni za likvidaciju visokih državnih funkcionera u cilju nasilne promene ustavnog uređenja ili zbog drugih motiva. Pronalaskom mašine za mlevenje, za koju se sumnja da je služila usitnjavanju delova tela njihovih žrtava, dolazi se do zaključka da su bili brutalniji od "zemunskog klana" u načinu izvršenja i prikrivanja teških ubistava.

Čini se da je čitava javnost uznemirena čekajući procesuiranje Belivuka?

- Stručna javnost, ali i građani očekuju da se u istrazi protiv grupe Veljka Belivuka - Marka Miljkovića otkriju njihovi pomagači, odnosno oni koji su im pružali logističku podršku. Takođe, očekuje se da dođe do imena policajaca, ljudi iz BIA, ali i iz pravosuđa koji su pogodovali članovima organizovane kriminalne grupe.

Za sada nije potvrđena informacija da je neko dobio status svedoka-saradnika?

- Kao neko ko je završio specijalističke studije za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije na Pravnom fakultetu, očekujem da pojedini pripadnici Belivukove grupe dobiju ovaj status jer se ovaj institut primenjuje za dokazivanje teških krivičnih dela. Javni tužilac pri izboru ovakvog svedoka vodi računa o dva zakonom predviđena uslova. Prvi je da nije lice za koje već postoji osnovana sumnja da je organizator grupe, a drugi je značaj iskaza baš tog svedoka za otkrivanje, dokazivanje ili sprečavanje drugih dela iste grupe koji preteže nad posledicama krivičnog dela koje je on izvršio.

Promene u tužilaštvu

Nakon promena u MUP, izbora novog predsednika Vrhovnog kasacionog suda Srbije i predsednika sudova tužilac Stefanović kaže da će uslediti i promene u tužilaštvu:
- Tužilačku organizaciju krajem godine očekuju izbori za rukovodioce javnih tužilaštava, odnosno republičkog javnog tužioca, tužioca za organizovani kriminal i više i osnovne javne tužioce kada će biti izvršena analiza rada i efikasnosti tužilaštva proteklih šest godina i izvršen izbor najboljih kandidata za ove odgovorne funkcije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading