NOVI DETALJI MAFIJAŠKIH OBRAČUNA KLANOVA: "Kavčani" uterali strah celoj Evropi

Autor:

Hronika

28.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priprema novog zločina "kavačkog klana" ubistva Dritana Abazovića, potpredsednika Vlade Crne Gore, potvrdila je da pripadnici ove mafijaške organizacije ne prezaju ni od čega. Poslednjih meseci u to su se uverile i policije zemalja širom Evrope u kojima su otkriveni "kavčani". Usledila su hapšenja od Portugala do Holandije zbog trgovine drogom, ali i planiranja zločina.

Foto: Printscreen

Iz MUP Crne Gore su saopštili da su "svesni činjenice da su pripadnici navedene organizovane kriminalne grupe deo širih regionalnih struktura, s veoma jakim konekcijama na transnacionalnom nivou, čija je ključna karakteristika beskrupulozno izvršenje najtežih krivičnih dela".

U Portugalu je, da podsetimo, otkriven, uhapšen i izručen Crnoj Gori Igor Božović, koga specijalno tužilaštvo navodi, uz Slobodana Kašćelana, kao jednog od osnivača "kavačkog klana". U Holandiji i Belgiji je posle hapšenja jedne grupe narko-dilera razbijanjem šifre kriptovanih telefona otkriveno da se u Crnoj Gori sprema likvidacija "škaljarca" Milića Minje Šakovića. Ta informacija je prosleđena u Crnu Goru, gde je grupa ubica uhapšena. Pokazalo se, potom, da su imali plan da likvidiraju i vođu "škaljaraca" Jovana Vukotića.

I Austrija i Nemačka su u mreži "kavčana". To je potvrdio i slučaj Julijana Hesentalera, koji je u Austriji postao poznat po aferi "Ibica". Rođen je u Srbiji, pripadnik je jedne navijačke grupe FK Partizan i prao je novac "kavačkog klana", objavili su austrijski mediji.

Policijski doušnik otkrio "austrijsku vezu"

Ovaj policijski doušnik bio je blizak s Vladimirom Roganovićem (35), "kavčaninom" ubijenim 21. decembra 2018. u Beču. U njega je pucano odmah po izlasku iz restorana "Figmiler".

Austrijski novinari povezali su Julijana sa kurirom koji je prenosio novac od trgovine drogom. Tajno snimljeni razgovori pokazali su da je taj kurir nekoliko puta prevozio iznose od desetak hiljada evra od Salcburga preko nemačke granice do banke. Kada je banka u Nemačkoj odbila da prihvati uplatu na Julijanov račun zbog nepoštovanja zakonskih propisa, jedan Julijanov poziv upravniku banke bio je dovoljan da se reši problem sa uplatom. Bar jednom u pranju novca je učestvovao i Roganović. Potom je ubijen. Tamošnji istražni organi pretpostavljaju da je "škaljarski klan" poslao ubice da ga likvidiraju jer je policiji ocinkario jednu pošiljku kokaina konkurentske grupe.

"Ubićemo ga jer nam je uhapsio šefa"

Kad ubijem (Zorana) Ašanina, onda ćemo završiti i (Dritana) Abazovića jer nam je uhapsio šefa. To je deo presretnute komunikacije uhapšenog Gorana Pantovića (43) s jednim od pripadnika "kavačke grupe" koja je u posedu crnogorske policije. Plan za likvidaciju Abazovića inspektorima je navodno priznao i jedan od uhapšenih iz te organizacije. Pantović je prekjuče ujutru uhapšen zbog likvidacije Mojkovčanina Zorana Ašanina (65). Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su pripadnici policije, rešavajući taj slučaj, došli do saznanja da je potpredsedniku vlade Dritanu Abazoviću ugrožen život od Slobodana Kašćelana i njegove grupe, a zbog njihovog prošlonedeljnog hapšenja.

RepublikaFoto: youtube.com/Printskrin

"Kavački klan" pretio je Abazoviću i posle parlamentarnih izbora 2020, nakon što je odbio sastanak s njima. Nedeljnik Monitor tada je objavio da mu je tada stiglo upozorenje: "Videćemo se ovako ili onako." Vijestima je iz izvršne vlasti rečeno da je tu poruku poslao jedan od navodnih vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer. Poruka je navodno stigla nakon što je Abazović odgovorio da nema razloga da se viđa ni sa jednim pripadnikom organizovanih kriminalnih grupa.

"Kavčani" su odmah pripremili osvetu. Poslali su ekipu ubica koju je Julijan smestio u prostorije svoje firme "Konsic.gmbh" iz Minhena. To je bila njihova baza u Beču, ali do osvete, ipak, tada nije došlo.

O srpskom ogranku "kavčana", ekipi Veljka Belivuka, svakog dana stižu novi podaci iz istrage. Međutim, njegovo prijateljstvo s jednim od crnogorskih vođa Radojem Zvicerom odavno je poznato, kao i Belivukovo završavanje poslova za "kavački klan". Zvicer je u bekstvu i, prema procenama dobro obaveštenih izvora, već je negde u Južnoj Americi ili Južnoafričkoj Republici.

Od snajpera do mitraljeza

Mašina za mlevenje mesa i kostiju kojima je Belivukova ekipa mlela tela ubijenih protivnika i ostatke bacala u Dunav i arsenal nađen u tajnom bunkeru vikendice u Ritopeku, šokirali su sve. Među oružjem su ručni bacači, desetine pištolja i revolvera, mitraljez i municija dovoljni za naoružavanje čete vojnika. Tu je i još jedan snajper. Da podsetimo, ranije je u bunkeru na stadionu Partizana takođe nađen snajper, a istu najprecizniju pušku imala je i srpsko-crnogorska ekipa koja je trebalo da ubije Minju Šakovića. To je omiljeno oružje atentatora. Istraga koja se vodi u Beogradu će pokazati ko je sve bio planirana meta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading