KAVČANI OSTALI BEZ POLA TONE KOKAINA: Nastavak KRVAVOG mafijaškog rata na pomolu!

Autor:

Hronika

17.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kavački klan" u poteri za osobom koja je policiji odala na kom brodu je kontejner s narkoticima!

RepublikaFoto: MUP

Istorijska zaplena 575 kilograma kokaina u hrvatskoj luci Ploče uvod je u novi krvavi obračun "kavačkog klana" s konkurentima na tržištu droge. Niko od pripadnika ovog klana nije uhapšen prilikom pokušaja preuzimanja narkotika zapakovanih u tovar banana iz Južne Amerike, ali, s druge strane, neko od konkurenata je očigledno policiji ocinkario da kontejnerski tovar stiže u Hrvatsku. Šteta koju je pretrpeo klan jeste ogromna i meri se desetinama miliona evra. Istovremeno, hrvatska policija traži krticu koja je "kavčanima" u poslednji čas dojavila da ne dolaze po brodski kontejner jer se za njih sprema sačekuša specijalaca.

Ovako dobro obavešteni izvor iz srpske policije tumači ono što će uslediti posle policijske akcije u Pločama.

Policijska saradnja

- I hrvatski zvaničnici su medijima izjavili da je droga bila namenjena susednim državama, kao i da nastavljaju da na ovom slučaju sarađuju sa zemljama regiona - kaže ovaj izvor i dodaje da svi podaci ukazuju da je reč upravo o "kavačkom klanu".

- Srpska policija ima podatke da je, uprkos seriji hapšenja "kavčana" u Beogradu i Crnoj Gori, kanal za transport južnoameričke droge i dalje funkcionalan. Sada su ostali i bez pola tone kokaina i bez para koje su morali unapred da isporuče. Ako znamo da je rat između kavčana i škaljaraca, u kome je do sada ubijeno više od 50 ljudi, počeo zbog nestanka 300 kilograma droge, jasno je da će ova skoro duplo veća zaplena izazvati nove obračune. Prvi mora da strada onaj ko je policiji "prodao" ovaj tovar droge - kaže naš sagovornik.

Ministar policije Aleksandar Vulin upravo je na to nedavno upozorio.

- Potpuno smo svesni da se "kavački klan" neće odreći Srbije kao tržišta narkotika, ali ni kontrole nad putevima droge za zapadnu Evropu. Vođe "kavačkog klana" su slobodne, nalaze se u zapadnoj Evropi i Crnoj Gori. Intenzivno rade na obnavljanju mreže - rekao je Vulin.

Mafijaš glavom platio dug

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com
Bardok Planaj

Da su "kavčani" dobro umreženi u regionu, potvrdila je i likvidacija albanskog mafijaškog šefa Bardoka Planaja, poznatog i pod nadimkom Kum.

Planaj je bio glavni osumnjičeni u nekoliko mafijaških istraga, uključujući šverc droge, pranje novca, a pred poterom italijanske policije njegovi ljudi su 2014. u more bacili 210 kilograma narkotika.

U sličnoj akciji italijanske policije, klan na čijem je čelu bio Planaj ostao je bez oko 600 kilograma marihuane, takođe bačene u more.

Planaja su likvidirala dvojica koja su na njegov rover ispalila 132 metka u blizini kuće u kojoj je živeo. Albanski mediji citirali su dobro obaveštene izvore iz policije koji, kao moguće ubice, navode plaćene ubice "kavačkog klana" zbog duga u narko-biznisu.

Pranje para

Deo te mreže bila je nedavno uhapšena ekipa Veljka Belivuka. Srpski ogranak "kavačkog klana" je, osim za likvidacije "škaljaraca" i ostalih konkurenata ili šverc kokaina, bio zadužen i za pranje para.

Početkom septembra 2019. u blizini Azorskih ostrva španska policija presrela je jedrilicu na kojoj je zaplenjeno oko 800 kilograma kokaina, čija je vrednost procenjena na oko 50 miliona evra. Posadu su činili Rus, Meksikanac i Srbin, a u Šidu su uhapšena još dva naša državljanina. Zanimljivo je da su neki od paketa kokaina bili brendirani slikom Gavrila Principa. Ta slika je, između ostalih tragova, policiju odvela do Belivukove navijačke grupe "Principi".

Takođe, javna je tajna da su čitava naselja na Vračaru, u Novom Sadu ili na Zlatiboru sagrađena novcem od droge.

- Činjenica je da je crnogorski "kavački klan", za koji je radio Belivuk, imao svesrdnu pomoć jednog dela državnih funkcionera, zbog čega su poslednjih godina preuzeli primat nad tržištem droge u Srbiji. "Kavčani" su najviše novca oprali kroz investicije u izgradnju luksuznih stambenih i poslovnih objekata - ističe dobro obavešteni izvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading