UKRADENO TITOVO ZLATO! Otkrivamo kako je čuvar Muzeja Jugoslavije izneo blago i šta je s njim uradio!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuvar Muzeja Jugoslavije ukrao poslužavnik i čašu, poklon cara Hajla Selasija, i preneo ih preko granice

Josip Broz Tito

Među blagom ukradenim iz srpskih muzeja nalaze se i predmeti koji, nažalost, nikad neće biti vraćeni. Kako Srpski telegraf saznaje, policija je utvrdila da su zlatni poslužavnik i čaša sa likom cara Hajla Selasija, poklon ovog etiopskog suverena Josipu Brozu Titu 1968, pretopljeni u Bugarskoj u zlatari koja otkupljuje robu sa crnog tržišta.

Naša javnost još je šokirana nedavnim otkrićem niza krađa u muzejima širom Srbije. Još se ne zna gde je nekoliko stotina predmeta neprocenjive ili izuzetno velike vrednosti koji su nestali iz Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja Ras ili Muzeja Jugoslavije.

Baš iz ovog muzeja u decembru 2016. nestali su pokloni cara Hajla Selasija i policija je potom uhapsila lopova, čuvara u muzeju, koji je zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela teške krađe i potom osuđen.

- On je priznao inspektorima da je ukradene zlatne predmete preneo u Bugarsku, gde je našao zlatara koji ih dalje diluje ili prerađuje ukradenu robu i onda ih je njemu prodao. Zlatar je Titove poklone poslužavnik i čašu pretopio u prstenje i narukvice i tako se izgubio svaki trag ukradenim dragocenostima - otkriva za Srpski telegraf izvor blizak istrazi.

Čekali lopove ispred zlatare

Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK, ispričao nam je kako su se nekada hvatali kradljivci zlatnog nakita.
- U Srbiji smo nekad tačno znali gde su zlatari koji sarađuju s lopovima. Ranije su se mnogo obijali stanovi i krao se zlatan nakit i u Beogradu je bilo desetak tih zlatara. Mi smo bukvalno ispred zlatarske radnje čekali lopove koji će doneti nakit da ga prodaju i tako smo ih hapsili - opisuje Banjac.

Kako saznajemo, čuvar koji je opljačkao Muzej Jugoslavije odslužio je zatvorsku kaznu, a nakon toga je umro od predoziranja jer je bio zavisnik od narkotika.

I Muzej Ras iz Novog Pazara, koji raspolaže sa 5.413 eksponata, našao se na meti lopova. Početkom januara direktor muzeja Fuad Baćićanin rekao je da u muzeju posle detaljnog popisa nije pronađen 141 eksponat, koji je inventarisan.

Ministarka kulture Maja Gojković u februaru je otkrila da je tokom leta 2019. opljačkan Muzej primenjene umetnosti i da su ukradeni artefakti s kraja 19. i početka 20. veka vrednosti 300.000 evra i da je za to delo odgovoran čuvar S. J. (60).

Protiv njega je 12. marta podignut optužni predlog i on je priznao krivicu samo za krađu jednog vrednog bodeža. Ukupno je nestao 41 dragoceni predmet, od kojih neki vode poreklo iz vremena dinastije Obrenović i ruske carske porodice Romanov. Gde je 40 preostalih predmeta, ne zna se.

Bivši načelnik UBPOK Boro Banjac objasnio je za naš list šta se obično dešava sa ukradenim dragocenostima iz muzeja.

- Lopovi koji kradu sve to blago iz srpskih muzeja prodaju ga zlatarima, koji ga odmah pretapaju i od toga prave nakit za prodaju. Postoji samo manji broj onih bogataša koji su zlatarima naručili baš te predmete da bi dopunili neke svoje kolekcije, koje drže u sefu - ističe Banjac za Srpski telegraf.

On kaže da, iako te pljačke izgledaju komplikovano i kao da su iz filma, zapravo se vrlo jednostavno izvedu i ukradene vrednosti se često ne vrate u muzeje.

- Kupci mogu biti svuda, po celoj Evropi, a oni koji prodaju ukradeno zlato u inostranstvu imaju razrađene kanale i veze na granicama. Često ni raspisana potraga preko Interpola ne daje rezultate - napominje Banjac.

Karađorđev muzej poslednji opljačkan

Pljačka Muzeja vožda Karađorđa, u Radovanjskom lugu, kod Velike Plane, poslednja je u nizu krađa istorijskih dragocenosti, a desila se 30. januara ove godine. Nepoznata osoba ili više njih ukrala je nekoliko izuzetno vrednih starih predmeta. Nestali su jevanđelje staro oko 100 godina, dve krune za venčanja, dve kubure i puška kremenjača.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Đuro

12.04.2021 07:14

Strašno je kako se slabo čuvaju eksponati. To je samo delić za koji se zna. A za koliko se ne zna

DR

12.04.2021 08:24

@Đuro - NEMA TITOVO ZLATA VEC SRSKOG. TO JE DRUGI NOVIO OVE PRICE MNOGO OZBILJNIJI