KIDNAPOVANJEM MALOLETNICE IZ SRBIJE I NJENE BEBE U BANJALUCI OTKRIVEN UHODAN LANAC TRGOVINE DECOM!

Autor: Republika

Hronika

07.04.2021

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čim te vrate u Srbiju znaš da ćemo doći po bebu i vratiti je nazad, graničnom policajcu ćemo platiti 400 evra i prolazimo bez problema.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ovim rečima obratila se maloletnoj državljanki Srbije i žrtvi brutalne otmice u Banjaluci njena nesuđena svekrva M.Z. iz Banjaluke.

Slučaj otmice maloletne majke u Banjaluci otvorio je brojna pitanja, među kojima je i ono na koji način se preko državne granice ilegalno prebacuju bebe.

Naime, maloletnica i njena beba su još prošle godine deportovane iz BiH sa zabranom ulaska u trajanju od godinu dana.

Međutim, zabrana ulaska u BiH očigledno nije sprečila maloletnu državljanku Srbije da se s bebom ponovo vrati u Banjaluku, a nakon reči njene nesuđene svekrve, sada je jasno i kako je to urađeno.

Postavlja se pitanje da li će nakon svega odreagovati nadležne agencije na nivou BiH, kako bi sve bilo rasvetljeno u potpunosti.

Ovaj slučaj sigurno ne bi ni bio otkriven, niti bi se znalo za ilegalni povratak majke i bebe u Banjaluku, da maloletnicu prošle sedmice nisu pokušali oteti članovi jedne banjalučke porodice.

Ovakve stvari godinama prolaze ispod radara bezbednosnih agencija, a mirnoća kojom se M.Z. obratila maloletnoj majci samo ide u prilog tome da su kanali krijumčarenja toliko sigurni da niko ne strepi da će biti otkriven – ispričao je izvor Srpskainfo iz bezbednosnih agencija BiH.

Istražiti slučaj

Darko Trifunović, stručnjak za bezbednost, ističe da slučaj treba istražiti i da se sve može vrlo lako proveriti uvidom u bezbednosne kamere na graničnim prelazima kako bi se utvrdilo da li granični policajci učestvuju u krijumčarenju ljudi. Međutim, Trifunović sumnja da se iza svega krije drugačija priča.

Sklon sam da verujem da je ovde možda namerno rečeno jedno kako bi se prikrila prava ruta kojom ide krijumčarski lanac, a to je preko reke Drine – izjavio je Trifunović.

Podsetimo, banjalučka policija je prošle sedmice uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su učestvovale u otmici i nanošenju telesnih povreda državljanki Srbije R.T. (17).

Maloletnica je iznajmila sobu u jednoj kući u banjalučkom naselju Lazarevo kada su u noćnim satima na vrata pokucali N.A. i njegov maloletni sin A.A. Oni su bukvalno izvukli maloletnicu iz sobe i strpali je u auto, a zatim je tukli i davili. Srećom, s maloletnicom je u iznajmljenoj kući bila jedna žena, koja je odmah obavestila policiju o onome što se događalo, a patrola je u rekordnom vremenu uspela locirati automobil u kojem je bila maloletnica i uhapsiti nasilnike – ispričao je ranije izvor iz istrage.

Nakon hapšenja osumnjičenih u slučaj su se uključili i socijalni radnici, koji su odmah prepoznali maloletnicu i postavili pitanje gde je njena beba.

Iako su u prvi mah članovi porodice osumnjičenog otmičara pokušali sakriti bebu, ona je pronađena u njegovoj kući u banjalučkom naselju Suturlija, a zatim predana majci.

Sigurna kuća

Maloletna državljanka Srbije i njena beba smeštene su u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH, a očekuje ih nova deportacija i zabrana ulaska u BiH.

Zanimljivo je da je Služba za poslove sa strancima – Terenski centar Banjaluka i u novembru prošle godine donela rešenja o stavljanju pod nadzor maloletne R.T. i njene bebe i njihov smeštaj u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH.

Prethodno je protiv maloletne državljanke Srbije R.T. doneseno rešenje o proterivanju iz BiH na period od jedne godine.

Maloletnica je s bebom izašla iz BiH 27. novembra prošle godine i vratila se u Šabac.

Međutim, ilegalno je krajem januara ove godine ponovo ušla u BiH i skrasila se u Banjaluci.

GP BiH bez odgovora

Iz Granične policije BiH nismo dobili odgovor da li su do sada imali prijavljene slučajeve o krijumčarenju dece preko državne granice sa Srbijom, te da li je u ranijem periodu podnesen bilo kakav izveštaj protiv nekog njihovog službenika zbog pomenutih krivičnih dela.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading