PODIGNUTE DVE OPTUŽNICE ZBOG NASILJA U ZAMKU: Privatni vrtić ne ispunjava uslove za početak rada!

Autor: T. B.

Hronika

24.03.2021

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv vaspitačica koje su bile zaposlene u sad već privatnom vrtiću "Zamak" na Voždovcu podignut je optužni predlog pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu.

RepublikaFoto: Republika
Nasilje u vrtiću Zamak

Optužena T. J. tereti se za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, dok se V. S. tereti za zlostavljanje i mučenje iz člana 137 Krivičnog zakonika. Suđenje će uskoro biti zakazano.

Vaspitačice koje su decu zlostavljale i prema njima se ophodile krajnje neprofesionalno, što se vidi na snimcima koje je prvi objavio Srpski telegraf, suočene su s kaznom do tri godine zatvora.

Podsetimo, vrtić "Zamak" je dospeo u žižu nakon što se na snimcima videlo kako vaspitačice maltretiraju decu, bacaju ih grubo na pod i zatvaraju u neku vrstu improvizovanog špajza. Posle izveštaja inspekcije, koja je konstatovala niz nepravilnosti, Sekretarijat za dečju zaštitu Beograda doneo je odluku da vrtić bude privremeno zatvoren.

RepublikaFoto: Republika

U međuvremenu, vlasnici vrtića, kako saznajemo, podnosili su u nekoliko navrata zahtev da se "Zamak" ponovo otvori, ali do toga nije došlo.

- Vrtić će ostati zatvoren sve dok ne ispuni sve zakonom zahtevano, u konkretnom slučaju utvrđivanje odgovornosti zaposlenih za povredu zabrane nasilja, potom angažovanje neadekvatnih i nestručnih zaposlenih za rad sa decom. I tako će ostati uprkos pritiscima koji ovih dana dolaze od direktorke vrtića Maje Glušac - rekao je gradski sekretar Slavko Gak i dodao da je zbog plasiranja neistinitih priča da je iznuđivao novac za otvaranje vrtića, što je izjava koju je Maja Glušac bez ijednog dokaza dala za jedan portal, protiv direktorke i tog medija podneta tužba. 

Uzaludni pritisci

Pritisci uoči kontrolnog nadzora Prosvetne inspekcije apsolutno neće imati uticaja na rad inspektora, poručio je Gak.
- Svi vrtići u Beogradu, pa i "Zamak", moraju da ispunjavaju sve uslove potrebne za rad i bezbedan boravak dece u njima - zaključio je Gak.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading