EKSKLUZIVNO! Saško Bogeski o ranjavanju pljačkaša u Lebanu: Deda Milutin ne sme da prođe pakao u kome sam ja bio!

Autor:

Hronika

18.03.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj dede Mulutina Cvetkovića (87) iz Lebana, koji je teško ranio naoružanog provalnika prošlog vikenda, ispratio je i Beograđanin Saško Bogeski, koji je prošao pravu agoniju kada je, braneći sebe i porodicu u maju 2013, povredio provalnika, koji je potom preminuo. Bogeskom ne prija medijska pažnja vezana za njegovu tešku životnu situaciju i to glasno ističe, ali je spremno podržao one koji su odmah prepoznali da Milutin nije kriv.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Saško Bogeski

- Deka iz Lebana sigurno nije želeo nikome da naudi, kao što i ja nisam onda, i zaista me je obradovalo što njemu nije određen pritvor zato što je ranio nekog braneći porodicu. Daće bog da brzo bude oslobođen, a ne da se bori šest godina za pravdu, kao što sam ja morao. Ja nisam ubio nikog, ja sam se branio i to je velika razlika, a i danas se piše "Saško koji je ubio". Ne znate koliko je to teško iako je moja savest čista. Mojoj porodici i meni je nanesena velika bol, patnja, a posledice i dalje traju. Ne volim da pričam više o tome i da se opet moje ime pojavljuje u javnosti jer mi je cilj da moje dete raste mimo svega i da nije obeležena time što je njen otac nevoljno dospeo u medije. Jedino sam pristao da se opet vraćam na svoju muku zbog toga što želim da svi zajedno apelujemo da niko fizički napadnut u svojoj kući ne mora da dokazuje dugo svoju nevinost - rekao je Bogeski za Srpski telegraf. Ovaj staloženi čovek zagovara promenu zakona, dok nikog ne krivi za svoj teški položaj pred pravosudnim sistemom.

- Zakon je loš, odnosno definitivno je loše formulisan u delu o nužnoj odbrani i ostavljeno je na slobodnu procenu tužiocima i sudijama da ga tumače. Nadam se da će profesionalci, sudije i tužioci gledati kao ljudi na ljude i sugerisao bih im da uvek pomisle da je u istoj situaciji mogao lako da se nađe neko njima blizak - poručuje Bogeski.

Sa neopisivom gorčinom Saško se osvrće na period od nemilog događaja do pravosnažnosti presude. Zahvalan je medijima i javnosti uopšte koja je pisala peticije za puštanje Bogeskog iz pritvora, u kojem je bio mesec dana, kao i za njegovo oslobađanje.

Ubistvo u pokušaju

Milutin Cvetković (87) ranio je, da podsetimo, u svom domu hicem iz pištolja maskiranog razbojnika naoružanog sekirom. Kasnije se pokazalo da je to Dalibor S., njegov komšija, čije povrede lekari ocenjuju kao teške. Cvetković je pušten iz pritvora da se brani sa slobode, a tužilaštvo ga tereti za ubistvo u pokušaju.

- Šest godina je trajalo mučno dokazivanje da je do stradanja provalnika dovela nužna odbrana. To su bile godine agonije i neizvesnosti. Nekoliko dana pre i posle ročišta nisam znao za sebe. Sa zebnjom i strahom sam se javljao na pozive svog advokata, ne znajući šta će još da me snađe. Mediji i javnost su definitivno doprineli mom oslobađanju i hrabrili su me. Od početka sam sa policijom, tužiocem i sudijom razgovarao kao da pričam s običnim ljudima. Otvoreno sam pričao šta me je zadesilo. Rekao bih da su okolnosti za mene u smislu zakona bile loše, a ne bih mogao da optužim nikog poimence iako sam prvo odgovarao za ubistvo, pa onda za ubistvo sa prekoračenjem nužne odbrane - zaključuje Saško Bogeski.

Dugim dokazivanjem utvrđeno je da je Saško postupao u nužnoj odbrani, ali tek posle skoro šest godina, kada je u decembru 2018. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio Bogeskog.

PROVALNIK GA NAPAO ŠRAFCIGEROM

Bogeskom je prvom optužnicom na teret stavljeno da je izvršio ubistvo i pretila mu je kazna zatvora od pet do 15 godina. Na suđenju je Bogeski ispričao kako je izgledao okršaj sa komšijom Vladimirom Manićem (36), kojeg nije poznavao, a koji je te majske večeri 2013. oko 23 sata upao u njegov stan naoružan šrafcigerom.

- Supruga je stavila dete da spava i otišla u spavaću sobu, a ja ubrzo za njom. Ona je izašla iz sobe i brzo se vratila, šapućući da nam je u stanu provalnik. Prestrašio sam se i izašao iz sobe. Otišao sam do kuhinje i uzeo nož da bih zaštitio porodicu i sebe. Video sam kako ka mojoj glavi ide nešto oštro. Tada sam počeo da mlatim i nožem i rukama, ali ne znam kako sam ga i gde povredio. Branio sam sebe i porodicu i samo mi je to bilo u glavi - izjavio je svojevremeno Bogeski. Rekao je da se seća da je provalnik iskočio kroz prozor.

Protiv Vladimira Manića bilo je podneseno oko 50 krivičnih prijava za različita dela i za njim je bila raspisana poternica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading