SVEDOCI IZ SUPERIORA SASLUŠANI U SLUČAJU JOVANJICA: Šef laboratorije sve NAPRASNO zaboravio!

Autor:

Hronika

04.03.2021

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je mesecima radio na kloniranju konoplje koju je policija oduzela kao drogu iz "Jovanjice", radnik iz Superiora tvrdi da se ne seća kako su obeležavane biljke.

RepublikaFoto: Printskrin/RTV Stara Pazova
Jovanjica

Na suđenju Predragu Koluviji i devetorici optuženih, navodnih članova njegove organizovane kriminalne grupe danas su pred većem Specijalnog suda kojim presedava sudija Zoran Ganić saslušani svedoci Nataša Radišić, Nenad Nikolić, Sanja Zdravković i Dragana Lopaćanin.

Advokati Aleksandra Zlatić i Vladimir Đukanović su zastupali prvooptuženog Koluviju dok je njegov treći branilac Zora Dobričanin Nikodinović iz zdravstvenih razloga bila sprečena da dođe, kao i prethodnog dana. Prvooptuženi je uveden u sudnicu da bi mu bilo omogućeno da preko slušalica prati suđenje, zbog problema sa sluhom koji ga muče. 

Agronom Nataša Radišić se u slučaju pojavljuje kao svedok koji je imao neposredna saznanja o slučaju kao šef proizvodnje "Superiora" i objasnila je prirodu poslovnih odnosa njene firme sa gazdinstvom "Jovanjica". 

- Imali smo dve sorte industrijske konplje, s tim da smo samo jednu uzimali iz "Jovanjice". Pri izvozu biljki videla sam ih u kontejnerima za rasad i bile su visine do 10-tak centimetra. Carinicu su ih slikali i uvek gledali papire i uverenja koja sam im donosili na uvid, ali nisam ja uvek bila prisutna kod kamiona na carini - rekla je Radišić. 

Zamenik tužioca Saša Drecun postavio je nekoliko pitanja svedoku u vezi sa semenom.

- Početkom 2019. godine smo nabavili seme. Znam kako izgleda industrijska konoplja, ali nisam selekcioner da mogu podrobnije da se izjasnim - između ostalog je rekla šefica proizvodnje "Superiora" koja je objasnila da je sve u vezi nabavke biljki radila po nalogu direktora Nebojše Đinovića.

Na pitanja branilaca, tužioca i sudije svedok je odgovorila da je prilikom izvoza policija uvek bila prisutna, ali da nisu popisivane biljke, već su samo slikane. Radišić je rekla da je Ministarstvo bilo upoznato da izvoze industrijsku konoplju.

- Ništa mi nije poznato oko 500 kila cveta, ali me je Predrag Koluvija pitao jel može da se izveze industrijska konplja, na šta su iz Ministarstva dali potvrdan odgovor,jer važe pravila kao za sve registrovane biljke - istakla je šefica iz "Superiora"

Saslušaće i službenike Ministarstva poljoprivrede

Odbrana je je predložila nove svedoke koje je sudsko veće prihvatilo, a na pretrese zakazane za poslednju nedelju marta biće pozvani Predrag Milošević, Ivo Đinović i Branimir Melentijević , kao i Nebojša Milosavljević, Danijela Stojanović i Vlado Đoković. 

Nenad Nikolić rukovodilac laboratorije za proizvodnju sadnica koji je klonirao biljke rekao je da je samo jednom bio u "Jovanjici" i slabo se čega sećao , pa ni kako su eprucvete bile označene.

- Išao sam da vidim kako napreduju moje biljke, ali ja nisam umeo da prepoznam biljke, samo znam da su bile visoke od 10 centimentara do pola metra.Inače, grančice sam dobijao lično od direktora Nebojše Đinovića, a posle toga je naš zadatak bio da u sterilnom prostoru izolujemo pupoljke i stavljamo ih na hranljivu podlogu da bi ih razmnožili, a uspeli smo sa obe sorte - izjasnio se šef laboratorije. 

Sudija ga je opomenuo da je u iskazu u Tužilaštvu rekao da nisu uspeli sa sortom "Fedora". 

-Uspeh je relativna stvar, ali mi nismo postigli morfološki obim kod "Fedore" da bi mogli da kažemo da smo uspeli - odgovorio je Nikolić koji se izjasnio da ništa nije znao o izvozu konoplje u Makedoniju, kao i da ne zna kako izgleda industrijska konoplja. 

- Samo mi je Đinović donosio grančice i ja sam već znao šta treba da radim sa njima. Semena nisu izlazila iz laboratorije - istakao je Nikolić i potom odgovarao na pitanja prvooptuženog Koluvije.

- Veštačko osvetljenje je u našoj laboratoriji.Imamo uređeje za merenje vlage, ventilaciju, klimatizaciju.

Advokat Zlatić je tražila da Nikolić kaže da li su policajci pri upadu na "Jovanjicu" sačinili zapisnik.  

- Bio sam odsutan kad je došla policija u laboratoriju,  ali kad sam se vratio držali su nas radnike na oku i bili su tu nekoliko sati. Tražili su mi selotejp da bi obezbedili tegle da se ne polome kad su ih odnosili, a bile su označene datumima i šiframa npr. 1/1 ili inicijalima imena biljaka. Laboratorija je na jednoj adresi, a ostatak firme na drugoj - odgovorio je svedok.

Treći svedok laborant Dragana Lopaćanin rekla je da se industrijska konoplja u labarotoriji proizvodila po vrlo sličnoj proceduri kao borovnice, kupus i drugo voće i povrće koje su proizvodili. 

- Seckamo biljke, odnosno grančice  na noduse dužine oko 1 cm, zatim iz pupoljka pincetom uzimamo deo  vel 0,5 milimetara i ubacujemo ih u eprivete koje nosimo na stalak gde se razvijaju ukoliko nisu inficirane, dalje sve pratoi šef koji nam daje recept za kuvanje hranjive podloge je  i mi prema tome radimo - rekla je Lopaćanin.

Njena koleginica, takođe laborantkinja Sanja Zdravković je rekla da ostaje pri izjavi koju je dala u Tužilaštvu i potvrdila je navode Lopaćanin, a ispričala je kako je izgledao upad policije u laboratoriju "Superiora"

- Bili smo u šoku, tražili su tegle i epruvete i uzeli su ih. Maltretirali su nas i držali zatvorene do kasnog popodneva. Nisu nam dozvolili ni da idemo u toalet -zaključila je Zdravković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading