KONTROLA SAOBRAĆAJA DALA ŠOKANTNE REZULTATE: Drogirani vozači DIVLJAJU PUTEVIMA!

Autor:

Hronika

05.02.2021

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za samo desetak proteklih dana saobraćajna policija u Srbiji zaustavila je čak 45 drogiranih vozača. Posebnim narko-testom utvrđeno je da su koristili marihuanu, kokain ili amfetamin, a među njima su bile i javne ličnosti poznate s malih ekrana. Osim Beograda, policija je ustanovila da su crne tačke u dosadašnjoj akciji zaustavljanja onih koji sedaju za volan pod dejstvom psihoaktivnih supstanci bili Kraljevo, Niš i Bor.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Među privedenim poznatima su, kao što smo pisali, bivši maneken i bivši dečko starlete Stanije Dobrojević Relja Mišić, koji je uhapšen nedaleko od Novog Sada. Mišić je vozio automobil s novosadskim oznakama kroz naseljeno mesto bez vozačke dozvole. Nakon što je zaustavljen i posle narko-testa, ustanovljeno je da je koristio psihoaktivne supstance. Policija je prilikom pretresa pronašla nekoliko grama narkotika. Relja je u javnosti bio poznat kao neko ko je bio u ljubavnoj aferi sa starletom. Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Stanijom, ali se ona nije javljala na naše pozive.

Privođenje manekena koji je vozio pod dejstvom droge je samo jedan od desetina sličnih slučajeva u poslednje vreme.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava da pripadnici Uprave saobraćajne policije od nove godine imaju odobrenje da kontrolišu vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci.

Nasilnici i pijanci ne zaostaju

Policija je saopštila i da je zbog nasilničke vožnje iz saobraćaja isključeno 38 vozača, uglavnom u Novom Sadu, Beogradu, Jagodini i Somboru, a čak 31 prekršaj se odnosi na upravljanje vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, odnosno, sa više od dva promila alkohola u organizmu.

- Kontrola vozača pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci je ranije bila kampanjska aktivnost, a zbog složenosti i aparature kojom se obavlja testiranje to nije bilo pravilo. Međutim, od nove godine to postaje stalna aktivnost, tako da svi oni koji imaju lošu naviku da sedaju za volan pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci imaće razloga da budu zabrinuti - navodi Okanović i dodaje da pripadnicima saobraćajne policije pomažu i pripadnici kriminalističke policije, koji vrše procenu na licu mesta da li lice pokazuje sumnju da je pod dejstvom narkotika.

- Tek onda se pristupa testiranju. Dakle, zbog složenosti testiranja neće biti testiranje kao kad je u pitanju alkohol - da se svi vozači testiraju redom, već samo ona lica čije ponašanje ukazuje na sumnju da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci - objašnjava Okanović.

Najviše drogiranih vozača do sada je s područja Beograda, Kraljeva, Niša i Bora.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Saobraćajni policajci su, recimo, preksinoć oko 1.45 na auto-putu Beograd-Niš na teritoriji Voždovca presretačem zaustavili i isključili iz saobraćaja 19-godišnjaka koji je automobilom golf upravljao bez vozačke dozvole. Daljom kontrolom utvrđeno je da je vozač bio pod dejstvom kanabisa, a protiv njega će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

 

Policija je u Brankovoj ulici zaustavila 50-godišnjeg vozača automobila reno koji se prethodno u Dečanskoj ulici oglušio o naređenje pripadnika saobraćajne policije i odbio da stane. Narko-testom je utvrđeno da je pozitivan na psihoaktivne supstance i protiv njega će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave. Pripadnici policije su u Ulici Jove Ilića zaustavili 22-godišnjeg vozača audija koji je vozio jednosmernom ulicom u suprotnom smeru. On je, kako je utvrđeno droga-testom, vozio pod dejstvom kanabisa. Protiv njega će biti podnete prekršajne prijave.

O kontroli

- Kontrola se vrši na dva načina: korišćenjem uređaja Dräger DrugTest 5000, odnosno na osnovu uzorka pljuvačke na mestu gde je vozač zaustavljen i traje oko 10 minuta ili upućivanjem sumnjivog na stručni pregled u zdravstvenu ustanovu na analizu uzorka krvi, odnosno urina (ako je neophodno)

- Na osnovu uzorka pljuvačke detektuje se prisustvo sedam vrsta narkotika: amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijati, metadon i benzodijazepin

- Ukoliko se utvrdi da je vozač upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policijski službenici isključiće vozača iz saobraćaja u trajanju od 24 časa, a vozaču se određuje zadržavanje u službenim prostorijama u trajanju do 12 sati

Takođe, u Majdanpeku je zadržan do 12 sati 30-godišnji muškarac kog su zatekli da automobilom golf upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Policija je u njegovom džepu pronašla i manju količinu marihuane.

Paprene kazne za one koji odbiju test

Protiv drogiranog vozača se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zakonom je propisana novčana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, osam kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest meseci. Oni koji odbiju ovakvo testiranje biće kažnjeni novčanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara, sa 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorskom kaznom od 30 dana, stoji u zakonu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading