UŽAS! Preblage kazne maloletnim silovateljima: DECI-MONSTRUMIMA SAMO ČETIRI GODINE "SIVOG DOMA"!

Autor:

Hronika

01.02.2021

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na jednoj strani imamo mnogo mališana prepuštenih ulici, a na drugoj lošu kaznenu politiku, kaže psiholog Ivan Rakočević

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U istoj nedelji čak dve devojčice su prijavile da su ih silovali dečaci, što je s pravom uznemirilo javnost. Tek što je 11-godišnjakinju silovao tri godine stariji dečak na Ada Huji, domac (14) iz Centra "Jovan Jovanović Zmaj" silovao je godinu dana mlađu devojčicu D. G., štićenicu Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u naselju Braće Jerković. I nagovorio druga da sve snimi telefonom.

Koliko su vaspitači bili upoznati sa kretanjem maloletnog nasilnika i njegove žrtve, nismo uspeli da saznamo budući da je nadležno ministarstvo zabranilo komunikaciju zaposlenih po centrima, kao i u njihovoj centrali u Zvečanskoj ulici, kako su rekli za Srpski telegraf.

Vaspitači moraju da znaju kuda se kreću štićenici

Nataša Andonovski, specijalni pedagog, bivši zatvorski vaspitač i predstavnica udruženja Uporište kaže da je situacija u domovima za decu bez roditeljskog staranja i zavodima za vaspitanje izuzetno ozbiljna i da se vaspitači često ne bave problematičnom decom kako bi trebalo iako je njihova "odgovornost nemerljiva".

- Deca su nam sve agresivnija zbog više udruženih faktora, a krivična dela zbog kojih se upućuju u ove ustanove sve ozbiljnija. Svaka ustanova ovog tipa se bori za ugled, pa se dešavalo i da decu koja su vrlo problematična puste da pobegnu da ne bi "pravila haos" jer, ili nemaju dovoljan broj vaspitača ili ne znaju kako s njima da postupaju. Svakako da vaspitač mora biti obavešten o kretanju deteta koje mu je povereno i upoznat gde ono ide. Ne bi smelo da se desi da dete lunja - rekla je Andonovski za Srpski telegraf. Dalje, ona skreće pažnju i na problem maloletnica koje su smeštene u ustanove za zbrinjavanje dece.

- Znamo da u neke od tih ustanova za maloletnike budu smeštene i devojčice koje su se bavile prostitucijom i da nemaju ozbiljno obezbeđenje, pa njihovi makroi čekaju priliku da ih odatle na različite načine vrate na ulicu - ističe pedagog.

Stručnjaci su, kao i običan svet, zgroženi evidentnim povećanjem nasilničkog ponašanja i užasnih tragedija u kojima stradaju deca i mlađi maloletnici.

- Verujte da sam poražen i kao profesionalac i kao roditelj jer vidim da smo na totalnoj stranputici zato što na jednoj strani imamo mnogo dece prepuštene ulici, a na drugoj lošu kaznenu politiku. Ovde se radi o mlađim maloletnicima, a oni za ovakva zlodela, prema našem zakonu, mogu da dobiju samo vaspitnu meru, a najstroža je vaspitnopopravni dom od šest meseci do četiri godine. Sve to znači da smo u velikom problemu koji zahteva korenite promene. Moramo da se probudimo i progledamo bolje - kaže za Srpski telegraf Ivan Rakočević, dečji psiholog.

Ministarstvo: Devojčica se oporavlja od silovanja

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za Srpski telegraf su rekli da je Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd - Prihvatilište za urgentnu zaštitu zlostavljane dece, preduzeo mere socijalne i porodične zaštite i da je o silovanju devojčice obavešten i nadležni organ starateljstva.

- U odnosu na događaj, obavešteni su i drugi nadležni organi radi utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualnog preduzimanja mera. Dete je zbrinuto i dobro se oseća - kažu iz ministarstva.

On tvrdi da deca silovatelji, lopovi i nasilnici lako postaju ozbiljni prestupnici.

- Deca siluju decu i vrše različita vršnjačka nasilja, te pred našim očima postaju ozbiljni monstrumi, koji sutra i kao odrasle osobe siluju, zatim postaju trgovci ljudima i ubice. Oduvek je bilo i silovatelja među decom, i ubica, i razbojnika, ali sada se to javno ne osuđuje - rekao je Rakočević. Prema njegovom mišljenju, koreni ovog problema leže u lošem vaspitanju, razorenim i disfunkcionalnim porodicama, bedi i siromaštvu.

 

 

 

- Generacije roditelja koje su odrastale devedesetih, usled ratova, sankcija, nemaštine, bile su uskraćene za sve, pa danas jure za novcem i nemaju mnogo vremena za roditeljstvo. Majke i očevi premalo vremena provode s decom, ne čuju njihove želje, probleme i potrebe. Vide ih samo u prolazu i žive pored njih, a ne i s njima. Na slavljima, na primer, sve izgleda bajkovito i tu porodice liče na srećne iako su u zbilji najčešće disfunkcionalne. Bitno je reći da voljeno dete koje je raslo okruženo pažnjom roditelja nikada ne postaje silovatelj i tu je ključ problema - ističe Ivan Rakočević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading