Rutoviću za ranjavanje Peconija smanjena kazna za dve godine

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Hronika

29.01.2021

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dve godine zatvorsku kaznu Željku Rutoviću i pravosnažno ga osudio na dve godine i četiri meseca zatvora zbog učešća u obračunu u kojem je u martu 2017. godine bio ranjen biznismen Predraga Rankovića Peconi u beogradskom hotelu "Park".

RepublikaFoto: youtube.com/SuperGodSlayer
Željko Rutović

Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu iz marta 2019. godine kojom je Rutović u odsustvu bio osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i četiri meseca, potvrđeno je Tanjugu u sudu.

Kazna je za četiri meseca smanjena i Rutovićevom telohranitelju Nedeljku Muminu koji je sada pravosnažno osuđen na dve godine zatvora.


Kazna je Rutoviću smanjena pre svega zbog njegovog zdravstvenog stanja, iako se od obračuna u hotelu Park nalazi u bekstvu i za njim je na snazi crvena poternica.

Mumin je neko vreme proveo u pritvoru.

Oni su osuđeni za krivična dela nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja.
RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Predrag Ranković Peconi

Ranković, koji u ovom postupku ima status oštećenog, nije se pridružio krivičnom gonjenju, niti je istakao zahtev za odštetu od Rutovića i Mumina.


Prilikom incidenta u hotelu Park, Ranković je upucan u obe noge.

On je vlasnik Hepi televizije i kompanije Imvej u okviru koje posluju brojna preduzeća.

Rutović je jedan od retkih preživelih aktera filma „Vidimo se u čitulji“, koji se bavi fenomenom „žestokih momaka“ iz kriminalne sredine u Srbiji početkom devedesetih.

U presudi se navodi da je 22. marta 2017. godine Rutović, uz pomoć telohranitelja koji je Rankovića onesposobio udarajući ga pištoljem u glavu, pucao u noge Rankoviću i teško ga telesno povredio.

Potom su sa još jednim NN licem nastavili da ga tuku čašama i flašama i drugim predmetima, pošto je Rankovića pao na pod, "pri čemu je došlo do teškog ponižavanja oštećenog Predraga Rankovića, navodi se u presudi, koja je objalvjena na sajtu Apelacionog suda.
RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Restoran "Park" gde se desio incident

U obrazloženju odluke o kazni, Apelacioni sud navodi da prvostepeni sud nije pravilno odmerio kazne, odnosno olakšavajućim okolnostima nije dao adekvatan značaj.

Kada je u pitanju Rutović od olakšavajućih okolnosti Apelacioni sud je ukzao da je on neosuđivan, da se Ranković nije pridružio krivičnom gonjenju niti je postavio imovinsko-pravni zahtev, a posebno je imao u vidu njegovo zdravstveno stanje.

U odnosu na Mumina od olakšavajućih okolnosti Apelacioni sud je imao u vidu činjenicu da je i on neosuđivan, porodičan covek, kao i da se Ranković nije pridružio krivicnom gonjenju okrivljenog.

- U odsustvu otežavajućih okolnosti, Apelacioni sud je u odnosu na ovog okrivljenog kaznu ublažio ispod najmanje mere te vrste kazne propisane za navedeno krivično delo nalazeći da će se i ublaženom kaznom u odnosu na ovog okrivljenog postići svrha kažnjavanja - navodi se u obrazloženju presude.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading