PRAVNA ZAVRZLAMA POSLE ZAHTEVA IZ SARAJEVA: Elezu sude u Srbiji za zločine u BiH?

Autor:

Hronika

16.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osumnjičeni se tereti da je vođa kriminalne grupe koja je, između ostalog, likvidirala vlasnika svadbenog salona i vlasnika noćnog kluba.

RepublikaFoto: youtube.com/mariosekulic/printscreen
Darko Elez

Darko Elez (40), za sada, ostaje u Srbiji, doduše u ekstradicionom pritvoru, jer je Viši sud u Beogradu odbio molbu Ministarstva pravde BiH za izručenje Eleza, koji je osumnjičen za niz najtežih krivičnih dela - ubistva, pokušaje ubistva, trgovinu narkoticima, iznude, pljačke i organizovani kriminal.

- Utvrđeno je da su ispunjene pretpostavke za izručenje u odnosu na krivična dela za koja se Elez tereti - izvršena 2015, 2017, 2018. i 2019. Za drugi niz krivičnih dela izvršenih od 2005. do 2009. nisu jer tada nije bio na snazi ugovor o izručenju između Republike Srbije i BiH - navodi se u saopštenju Višeg suda.

Na kraju je ipak naglašeno da se molba susedne zemlje odbija. Ipak, to ne znači da Darko Elez na kraju neće biti izručen jer je odluka Višeg suda prvostepena i stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od tri dana od prijema ove odluke Višeg suda. Očekuje se da će se i Elezova odbrana i Ministarstvo pravde BiH žaliti. Elezu je ekstradicioni pritvor produžen nekoliko dana pre prvostepene odluke Višeg suda.

Saradnja sa Crnom Gorom

Kao primer solidne saradnje, može poslužiti primer Srbije i Crne Gore, koje jedna drugoj izručuju osumnjičene i begunce. Poslednji u nizu je Ivan Kontić, kome se na teret stavlja pokušaj ubistva Miljana Mandića u Novom Sadu. Srbiji je iz Crne Gore 2014. izručen i Miloš Delibašić, osuđen u Specijalnom sudu u Beogradu za ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića. U februaru prošle godine Srbija je Crnoj Gori izručila Jovana Vukotića, jednog od navodnih vođa "škaljarskog klana" iz Kotora.

- Osumnjičeni može još da ostane u ekstradicionom pritvoru, a bukvalno su sve opcije trenutno otvorene. Najjednostavnije bi bilo da Ministarstvo pravde BiH odustane od molbe za izručenje koje se odnosi na period pre potpisivanja sporazuma dve zemlje i da svoju molbu zasniva samo na onim krivičnim delima za koje se osumnjičeni tereti od 2009, kada je sporazum stupio na snagu - navodi advokat i bivši sudija Denis Bećirić.

Advokat Svetozar Vujačić se takođe slaže da su sve varijante moguće, a među njima je da Darko Elez ne bude izručen Bosni i Hercegovini, ali da mu bude suđeno u Srbiji.

- Postoji nekoliko kriterijuma prema kojima se određuje gde će se nekom suditi, po takozvanoj mesnoj nadležnosti. Prvi je mesto izvršenja krivičnog dela, drugi je mesto boravka, ali postoji i treći, a to je mesto lišenja slobode. Pošto je Elez uhapšen u Beogradu, moguće je da mu se sudi ovde ukoliko bude odbijena molba Ministarstva pravde BiH. Ona mora da bude prihvaćena u celini, a ne delimično da bi neko bio izručen. Postoji i mogućnost da, ako Apelacioni sud potvrdi odluku Višeg suda i ona postane pravosnažna, Darko Elez izađe iz pritvora na slobodu, ali lično mislim da je mala šansa za to - navodi Svetozar Vujačić.

Elez je uhapšen u Beogradu, gde ima prijavljeno prebivalište, 22. decembra prošle godine po molbi BiH. Deo njegove ekipe pohapšen je u okviru policijske akcije "Lutka", po kojoj je dignuta optužnica na kojoj se našao i Elez. Njima se na teret stavljaju ubistva, pokušaji ubistva, iznude, pljačke transporta novca, trgovina narkoticima u periodu od 2005. do 2009.

Drugi deo molbe odnosi se na period od 2015. do 2019, a Elez se tereti da je vođa i organizator kriminalne grupe kojoj se na teret stavlja niz teških krivičnih dela, među njima i dve mafijaške likvidacije, ubistvo vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Milićevića Tigra u maju 2018. i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019.

Odležao devet godina zatvora

Darko Elez je 2012. u Beogradu osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela. On je odslužio kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Državljanin je BiH i Republike Srbije, a poslednjih godina živeo je u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading