KRADU "FORE" AL KAIDE! Srpski kriminalci sve češće zloupotrebljavaju IT tehnologije kako bi "doskočili" policiji!

Autor:

Hronika

06.01.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriminalci koji su odrasli uz kompjutere bez problema prihvataju nove tehnologije i koriste ih za svoje poslove. Kriptovalute, kodirani telefoni, onlajn igrice postali su alati mafijaški alat

Za kriminalce 21. veka potrebni su i policajci 21. veka. Večita trka lopova i žandarma nastavlja se na polju tehnologije jer kriminalne grupe među prvima prihvataju i zloupotrebljavaju sve novitete da bi policiji što više otežala posao i zamela svoj trag.

Dve stvari su ključne u kriminalu 21. veka, a to su komunikacija među članovima jedne kriminalne organizacije ili između različitih kriminalnih grupa. Pošto i policija i druge bezbednosne agencije raspolažu sve modernijim uređajima i programima za prisluškivanje, tako i kriminalci uvode nove sisteme i načine komunikacije, koje nekada više liče na filmski scenario nego na realan život.

Video-igrice i organizovani kriminal


Onlajn video-igrice postale su prava mora ne samo za roditelje već i za policiju. Osim što ih mnogi seksualni predatori koriste da bi došli do dece, odavno ih koriste i kriminalci. Razlog je jednostavan, preko četa mogu nesmetano da komuniciraju i da ih niko ne provali među milionima pravih igrača. Mnogi od kriminalaca koji sada stasavaju su odrasli pored kompjutera i video-igrica i ništa od toga im nije strano. Osećaju se dobro i komotno pred ekranom. Isti sistem koriste i teroristi ISIS.

- Članovi grupe su komunicirali preko draftova u mejlu (draft je nedovršena poruka, nacrt). Svi smo imali lozinku za jednu mejl adresu, ušao bi prvo jedan, napisao nešto na draftu, a potom izašao. Onda bi neko drugi ušao i pročitao poruku, a zatim odgovarao. Nikada se ti mejlovi nisu slali - rekao je svedok-okrivljeni Miloš Vojinović na suđenju Šaranovćevom klanu, čiji su članovi osuđeni za ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe "zemunaca" Luke Bojovića, i Pančevca Miloša Vidakovića.

RepublikaFoto: pixabay.com

Na ovaj način ne ostaje nikakav trag komunikacije koji policija može da koristi kao dokaz na sudu.

- Ovakav način komunikacije, preko draftova, koristili su, recimo, teroristi Al Kaide. Očigledno je neko negde pročitao tu informaciju i iskoristio je. Kriminalne grupe i inače koriste mnoge tehnike komunikacije koje koriste i terorističke grupe, a razlog im je isti - izbeći policiju - kaže za Srpski telegraf Stevan Đokić iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Stevan Đokić

Prema njegovim rečima, komunikacija se često obavlja i preko kripto telefona. Poznatiji modeli među kriminalcima su GSMK 500i, ali kako je Android open source, lako se prave i ozbiljni softveri za ove stvari. Tako je kompanija HTC razvila ceo sistem za telefon eksodus, koji je, između ostalog, pogodan za korišćenje bitkoina.

Pored toga postoji i operativni sistem X-Kripto, koji je razvijan za vojne potrebe, ali se našao i kod ozbiljnih kriminalnih grupa koje su prepoznale njegovu vrednost. To su takozvani specijali, mobilni telefoni koji služe isključivo za kontakt sa jednom ili dve osobe. Prema pravilu, svaka komunikacija je putem tih telefona šifrovana, a policija čak i kada uspe da probije šifru, informacije su često zastarele.

Druga stvar koju kriminalci kriju kao zmija noge su tokovi novca jer preko njih policajci mogu tačno da utvrde šeme njihovog poslovanja. Zbog toga koriste ili stari, dobri keš, kome isto ne može da se uđe u trag. Ipak, gotovina je kabasta i nije redak slučaj da kuriri padnu sa stotinama hiljada, pa i milionima evra. Zato su kriptovalute, a pogotovo bitkoin, postali njihovo novo omiljeno sredstvo plaćanja.

Lopovi čuvani kao ministri

Zanimljivo je da su bande koje se bave krađom skupocenih automobila prepoznali važnost znanja koje poseduju hakeri koji su u stanju da otvore svaki skupoceni automobil i to se više ne radi šrafcigerom i lomilicom, već kompjuterom. Prema rečima policajca koji se bavi auto-krađama, prva ekipa koja dolazi obezbeđuje lice mesta, tek onda dovode stručnjaka koji otvara automobil i on ima posebnu pratnju. Njegovo je samo da otvori vozilo, čim to uradi, odvoze ga, sa sve pratnjom, kao nekog ministra. Drugi ljudi odvoze automobil jer čak i ako padnu, njihova važnost za kriminalnu organizaciju je mnogo manja nego važnost hakera.

Jedan od načina krađe jeste da lopovi blokiraju daljinsku komandu za zaključavanje automobila. To ovako izgleda: parkirate auto, izađete, zalupite vrata, napravite nekoliko koraka i tek onda pritisnete dugme za zaključavanje, kao i hiljadu puta pre toga. Međutim, ovaj put se nedaleko od vas nalazi lopov s uređajem koji blokira signal sa vašeg daljinskog i tako auto ostane otključan.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Najomiljeniji im je bitkoin i on se koristi u 99 odsto plaćanja jer se preko interneta izvrši toliko transakcija da je gotovo nemoguće ući im svima u trag i tačno odrediti ko je kome uplatio novac. Bitkoini su dobri i za pranje novca - navodi Đokić.

 

 

Inače, nedavno je u Austriji uhapšena grupa kriminalaca, među kojima su bili i Srbi, koji su bili ćelija ozloglašenog meksičkog Sinaloa kartela. Oni su za račun te kriminalne organizacije prodavali drogu u Evropi, a plaćanje se obavljalo isključivo bitkoinima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading