ISTRAGA STRAVIČNE POGIBIJE NA DOČEKU 2021.: Ugušeni klinci nađeni za stolom

Autor:

Hronika

04.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova godina u Bosni i Hercegovini počela je užasno, nezapamćenom tragedijom, a potom i danom žalosti zbog smrti osmoro mladih koji su se ugušili u smrtonosnoj žurki u mestu Tribiste kraj Posušja u Zapadnoj Hercegovini. Stradale su četiri devojke i četvorica mladića stari 19 godina - Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić. Šestoro žrtava zatečeno je za stolom, klonule glave naslonjene na ruke, kao da spavaju. Tela dvojice mladića su ležala na podu. Pretpostavlja se da su oni pokušali da izađu, ali nisu stigli ni do vrata. Policija je ulazna vrata vikendice, koja je za mlade postala smrtonosna klopka, našla zaključana.

RepublikaFoto: Printscreen/osmrtnicehercegovina.ba
Ugušili se od gasa

Obavljena je obdukcija, a uzorci urina i krvi preminulih poslata su na toksikološku analizu. Prema prvim saznanjima istrage, oni su žrtve najtišeg i najpodmuklijeg ubice, bez boje, ukusa i mirisa - ugljen-monoksida.

- Agregat kojim su grejali vikendicu nalazio se u pomoćnom objektu, jednoj šupi, pored vikendice. Vrata šupe su bila zatvorena, a jedan prozor je bio poluotvoren. Pošto je jedan prozor bio poluotvoren i u prostoriji gde su zatečena tela, pretpostavlja se da se prvo šupa napunila izduvnim gasovima, a da su oni onda ispunili i prostorije u kojima su bili mladići i devojke - rekao je izvor iz policije bosansko-hercegovičkim medijima.

Šestoro njihovih vršnjaka oko četiri časa otišlo na spavanje u susednu vikendicu, i to ih je spaslo

 

Agregat je jedan od stradalih mladića pozajmio od rodbine. Pretpostavlja se da mladi nisu bili dovoljno vični u korišćenju agregata i da je to jedan od uzroka tragedije.

Zajedno sa njima Novu godinu dočekalo je još šestoro vršnjaka, ali su oni oko četiri časa otišli na spavanje u susednu vikendicu i to ih je spaslo. Jedan od mladića koji je otišao ranije na spavanje je i otkrio tragediju, kada je oko 10 časova ujutru došao da obiđe društvo. Mislio je da spavaju, a onda je shvatio da se nešto stravično dogodilo.

- Poslednji kontakt preminuli su imali nešto posle četiri časa ujutru, kada je zabeležena poslednja aktivnost mobilnog telefona, pa se pretpostavlja da je posle toga došlo do trovanja - izjavio je izvor iz istrage.

DR JOKSOVIĆ: MARIJA NI SESTRU NIJE PREPOZNALA

Slučaj koji doktor Dragan Joksović pamti jeste čudesan oporavak Poljakinje Marije krajem devedesetih godina.

- Ona je došla u Srbiju da poseti sestru koja je ovde udata. Ona, muž i dever su prenoćili u kućici na Paliću kada su se otrovali. Ujutru su njih dvojica bili mrtvi, a ta Poljakinja, Marija se zvala, bila je u komi kada su je dovezli na VMA. Uprkos svemu, uspeli smo da je spasemo, ali je onda nastala nova drama. Bila je kvadriplegična, potpuno nepokretna, imala je potpunu amneziju, nije ni svoju sestru prepoznala kada joj je došla u posetu. Polako smo je vraćali, učila je da govori, da hoda, na kraju se potpuno oporavila. Na kontrolu za šest meseci došla je sa decom iz Varšave. Mislim da i danas na VMA stiže novogodišnja čestitka iz Varšave na lošem srpskom, ali od srca. Jedini poklon koji sam u karijeri prihvatio jeste sat od nje, nisam ni to hteo... Na satu je pisalo: "Hvala Vam za život" - kaže doktor Joksović.

Prema njegovim rečima, potrebno je preduzeti mere predostrožnosti da bi se izbegle tragedije, kao što se dogodila u Bosni i Hercegovini ili na Paliću.

- Sećam se jednog strašnog slučaja kada su mladić i devojka vodili ljubav u garaži i, pošto im je bilo hladno, startovali su automobile da se ugreju. Sutradan ih je našao otac mladića kako "spavaju". Zbog toga ugljen-monoksid neki i nazivaju slatkim ubicom. Prostorije gde se loži treba proveravati, dimnjake treba redovno čistiti, postoje sada i detektori koji podižu uzbunu ukoliko registruju veću koncentraciju, nisu čak ni skupi - savetuje Joksović.

Profesor doktor Dragan Joksović, bivši načelnik Centra za trovanje pri VMA, kaže da je ugljen-monoksid najpodmukliji i najčešći ubica.

- Za taj gas je karakteristično što nema ukus, boju, miris, takoreći, nema znakova upozorenja. Simptomi su glavobolja i povraćanje, ali treba znati da ugljen-monoksid u velikim koncentracijama ubija za minut-dva. On se lepi za hemoglobin i onemogućava da se za njega vezuje kiseonik i to dovodi do oštećenja mozga i drugih organa. Ako i prežive trovanje, za većinu pacijenata ostaju teške posledice. Jedno vreme smo imali dosta taksista koji su dolazili sa simptomima trovanja ugljen-monoksidom i to zbog progorelih auspuha. Ugljen-monoksid nastaje sagorevanjem, da li je u pitanju plin, ugalj, drva, i od svih tih gasova je najopasniji - kaže doktor Josković.

Slični slučajevi u Srbiji

- Marko T. (18) iz Zemun Polja pronađen je mrtav u svom automobilu 1. januara 2020. Najverovatnije je zaspao, a automobil je nastavio da radi, pa se otrovao ugljen-monoksidom.

- Nina Stamenković (24) preminula je od trovanja ugljen-monoksidom u Čačku u februaru 2015.

- Đorđe Marjanović (17), Jovan Ilić (18), Miloš Atanasković (18) i Marko Živković (20) ugušili su se ugljen-monoksidom u vikendici u blizini Paraćina u januaru 2013.

U Posušju, gradiću od oko 17.000 stanovnika, svi su i juče bili u šoku, prenose bosansko-hercegovački mediji. Smrt osmoro mladih je za njih stravičan gubitak, od koga će se teško oporaviti.

- Ovo je bila loša godina, a onda se ovo desilo. Ne tuguju samo njihove porodice, tuguje ceo gad - rekao je jedan od meštana David Bašić.

U ovom mesu je juče sahranjena i jedna od žrtava Mirela Rezo. Nju je po kišovitom i tmurnom danu ispratilo više stotina meštana. Kada su saznali za tragediju, meštani su počeli da pale sveće, a juče, na dan sahrane, radile su samo cvećare da bi ljudi mogli da kupe vence za stradale.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading