NARUČIO DVA UBISTVA U BEOGRADU: Novi detalji hapšenja Darka Eleza, jednog od najopasnijih kriminalaca!

Autor:

Hronika

24.12.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je mafijaški bos iz Bosne povezan sa "kavačkim klanom", potvrdio i ministar Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: youtube.com/mariosekulic/printscreen
Darko Elez

Darko Elez (40), uhapšeni kriminalni bos iz Bosne i Hercegovine, najverovatnije je umešan i u neke likvidacije u Srbiji, i to na račun ozloglašenog kotorskog "kavačkog klana". Pisanje Srpskog telegrafa potvrdio je i sam ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

- Darko Elez i njegova grupa blisko su sarađivali s jednom kriminalnom grupom iz Beograda koja sarađuje sa "kavačkim klanom". Brojna njihova dela bila su povezana - rekao je Vulin. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je naglasio da će se borba protiv kriminala voditi na svim frontovima, od onih koji nelegalno proizvode i prodaju duvan do razotkrivanja velikih kriminalnih klanova.

Elez je uhapšen po međunarodnoj poternici, koju je za njim raspisalo tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da je učestvovao u dva ubistva 2018. i 2019. godine. Inače u toj zemlji od 2014. godine traje suđenje grupi na čijem čelu je bio Elez, a koja je osumnjičena za iznude, razbojništva, ubistva.

Pogibija glavnog bombaša

Ekipa Darka Eleza deluje više od decenije. Njen član je bio i Strahinja Rašeta (23), koji je poginuo 27. decembra 2018. godine dok je postavljao bombu pod mercedes u Trebevićkoj ulici na Banovom brdu. Ovaj mladić iz Šapca, najpouzdaniji Elezov ubica, prema nekim informacijama, imao je na duši toliko ubistava koliko i godina kada je poginuo. Ipak, i posle njegove smrti, Elez i njegova ekipa nastavili su da seju smrt po Balkanu.

Ipak, Elez je krvav trag ostavljao i van Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Kao paravan mu je služila špediterska firma koju je posedovao u Srbiji, zajedno sa bratom i sestrom. On je i inače karijeru počeo kao švercer cigareta, da bi kasnije prešao na unosnije poslove, kao što je šverc kokainom i heroinom.

- On je, kao švercer, dobro poznavao sve puteve između Srbije i Republike Srpske, a u njegovoj ekipi je bilo ljudi s obe strane Drine. Zato je i on važan, ne samo kao direktni egzekutor veći kao logističar, koji je mogao da prebaci članove "kavačkog klana" iz jedne države u drugu. Srpska policija istražuje i njegovu ulogu u nekim od mafijaških likvidacija koje su se poslednjih godina dogodile u Beogradu.

- Prema nekim operativnim podacima, on je, za račun "kavačkog klana", učestvovao u likvidaciji poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića 28. jula 2018. ispred zgrade u kojoj je stanovao na Novom Beogradu. On je bio organizator napada, za koji je angažovao Strahinju Stojanovića kao direktnog izvršioca i još jednu osobu, koja je vozila motor kojim je Stojanovića dovezao do mesta zločina - navodi izvor Srpskog telegrafa.

Vulin: Detalji hapšenja pažljivo pripremani

RepublikaFoto: Aleksandar Nalbantjan
Aleksandar Vulin

Ministar unutrašnjih poslova ALeksandar Vulin izneo je detalje kako je lociran i uhapšen Darko Elez.

- Akcija je bila profesionalna, znali smo gde se kreće, s kim se viđa, i kad smo dobili naredbu Višeg suda, što je bila hrabra odluka, odmah smo krenuli u akciju. Darko Elez je vršio najteža krivična dela, ubistva, rekete, tako da je veoma dobra vest da više nije na slobodi - istakao je ministar policije.

Miša Ognjanović je bio advokat, ali i prijatelj Luke Bojovića, vođe "zemunskog klana", koji je u ratu crnogorskih narko-klanova stao na stranu "škaljaraca", krvnih neprijatelja "kavčana". Samim tim, dospeo je na listu za odstrel.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ/instagram.com/soniasuarezgmz
Strahinja Stojanović dignut u vazduh na ulici

- Iako su likvidirali metu, a policija, za sada, nije uspela da sakupi dovoljno opipljivih dokaza za podizanje optužnice, problemi su nastali posle. Da li su se posvađali oko podele plena, to jest, novca koji su dobili za ovaj atentat, tek Elez i Strahinja Stojanović došli su u sukob. Kao pobednik iz ovog sukoba izašao je Elez, koji je preko svojih veza u BiH angažovao Milivoja Lovrenovića, koji je postavio, a potom i aktivirao bombu ispod automobila koji je vozio Stojanović. U stravičnoj eksploziji u Omladinskih brigada Stojanović je zadobio fatalne povrede 13. septembra ove godine - objašnjava naš sagovornik.

Elez važi za čoveka koji je uvek imao dobre kontakte u policiji, a u tome su mu u Srbiji pomogli i "kavčani", koji su ga povezali sa svojim ljudima u MUP. Istovremeno, nije imao milosti ni prema bliskim saradnicima, pa je tako umešan i u likvidaciju svog kuma Đorđa Ždrala, s kojim se navodno posvađao oko devojke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading