JEDNOG USMRTIO, DRUGOG RANIO - Koja kazna je realna? Prvostepena presuda za ubistvo kod "Nane" ide na Apelacioni sud!

Autor:

Hronika

23.12.2020

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedeljko Grbović (47) nekadašnji šef obezbeđenja noćnog kluba "Nana", osuđen je juče na 13 godina zatvora za ubistvo žestokog beogradskaog momka Aleksandra Savkovića (27) ispred tog kluba u decembru 2017. godine, kada je i ranio Adija Iseinovića koji se, međutim, nije pridružio krivičnom gonjenju Grbovića, a ni optužnica ga nije teretila za to.

Foto: Privatna arhiva/facebook.com
Aleksandar Savković i Nedeljko Grbović

Tokom izricanja prvostepene presude Grbović je pognute glave ćutke slušao izlaganje predsednice veća sudije Marine Anđelković, kao i obrazlaganje presude daleko oštrije nego što je očekivao. 

Branilac osuđenog, advokat Vanja Gajić nezadovoljan je presudom jer je tražio da Grbović bude oslobođen optužbi ili eventuialno optužen za prekoračenja nužne odbrane ili ubistva iz nehata. Gajić će uložiti žalbu Apelacionom sudu jer kako je rekao za Srpski telegraf, sudsko veće je bilo pristrasno.

- Ovakva presuda je neobjektivna i pristrasna i mora biti oborena. Sud je bio ostar pri odmeravanju kazne i tokom vođenja postupka u kojem su odbili da saslusaju relevante svedoke dogadjaja za koji se sudilo- rekao je izmedju ostalog Gajić. On istice da ce se žaliti i na rešenje suda o produženju pritvora Grboviću.

-Pritvor mu predugo traje, a on nije opasan čovek i neće ponoviti delo- rekao je Grbovićev branilac. 

Na drugoj strani, otac ubijenog Predrag Savković nije bio u stanju da govori za medije, ali po gestikulaciji u sudnici i suzama ni on nije zadovoljan odmerneom kaznom za Grbovića, jer je očekivao da bude osuđen za teško ubistvo, ali je veće procenilo drugačije.

 

 

 

- Mi smo doneli zaključak da Grbović nije počinio teško ubistvo, budući da nije doveo u opasnost i druge osobe potegnuvši oružje, budući da je prvo ranio Iseinovića, pa onda ispalio hitac iz pištolja u Aleksandra Savkovića koji je kasnije podlegao ranjavanju. Grbović je kriv što je svestan krivičnog dela i posledica pucao u Savkovića u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne bitno i odmerili smo mu kaznu na 13 godina zatvora u koju ulazi i vreme provedeno u pritvoru - rekla je sudija Anđelković dodavši da je veće odbilo izmenjenu odbranu Grbovića. 

- Nismo prihvatili izmenjenu odbranu Grbovića jer smo našli da je izmenio da bi olakšao svoju krivicu koju su pokušali da mu umanje i svedoci  takođe menjanjući iskaze u kojima su isticali da su Iseinović i Savković napali Grbovića, dok u početku to niko od njih nije rekao. Grbovic je pokusao da se brani afektivnim stanjem, ali mi smo nasli da nije bio ni u stanju afekta, ni u stanju gneva, vec u stanju povisene emocionalne napetosti. Grbovic je govorio da se uplasio za svog sina koji je takodje bio na poslu u klubu te noci, ali njegov sin nije bio prisutan kada je napolju doslo do pucnjave. Odnosno on je samo izasao i usao u klub - navela je sudija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obezbeđenje oslobođeno- država da plati troškove suđenja

Paralelno sa Grbovićem sudilo se Stevanu Dukiću(22), Stefanu Šapuriću(24) i Milošu Tančevu(22),  tadašnjim radnicima obezbeđenja kluba "Nana", za učestvovanje u tuči u klubu i isped njega, a koja je kulminirala u obračun vaternim oružjem i stradanjem Savkovića i ranjavanjem Iseinovića.

-Nismo imali svedočenja koja bi im na teret stavili tuču, a potrebno je za optužbu da se dokaže da je neko aktivno učestvovao u tuči. Zbog toga se Tančev, Šapurić i Dukić oslobađaju od optužbi, a svi troškovi postupka padaju na teret državi- rekla je sudija Anđelković.

Branilac osuđenog Vanja Gajić  nezadovoljan je presudom jer je tražio da Grbović bude oslobođen optužbi ili eventuialno optužen za prekoračenja nužne odbrane ili ubistva iz nehata. Gajić će uložiti žalbu Apelacionom sudu jer kako je rekao za Srpski telegraf, sudsko veće je bilo pristrasno i neobjektivno pri odmeravanju kazne i tokom vođenja postupka. Gajić će se žaliti i na rešenje suda o produženju pritvora Grboviću. Na drugoj strani, otac ubijenog, Predrag Savković nije bio u stanju da govori za medije, ali po gestikulaciji u sudnici i suzama ni on nije zadovoljan odmerneom kaznom za Grbovića, jer je očekivao da bude osuđen za teško ubistvo. 

Inaće,ubijeni Savković bio je član navijačko-kriminalne grupe na čijem čeli je bio pokojni kriminalac Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi i bio je osuđivan za različita krivična dela. I osuđeni Grbovic je ranije imao sukobe sa zakonom. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading