PORODICE STRADALIH U UDESU ZGROŽENE I OGORČENE: Sramna kazna za smrt četvoro mladih, sud uvažio veštačenje iz fotelje!

Autor:

Hronika

04.12.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više javno tužilaštvo uložiće žalbu na presudu sudskog veća Ivane Ramić koje je vozača BMW smrti Nikolu Mihailovića iz Velikih Crljena u sredu osudilo na četiri godine zatvora zbog saobraćajne nesreće na Ibarskoj magistrali u avgustu 2019. godine, kada je četvoro mladih poginulo, a četvoro teže i lakše povređeno. Porodice žrtava po zakonu nemaju pravo žalbe.

RepublikaFoto: facebook
OSUĐEN: Nikola Mihailović

- Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude tužilaštvo će iskoristiti svoje zakonsko pravo u pogledu prava na izjavljivanje pravnog leka, odnosno žalbe - kazali su iz VTJ za Srpski telegraf.

Tužilaštvo je za ovo suđenje tražilo da veštaci izađu na lice mesta, ali je taj predlog sud odbio, potvrđeno je za Srpski telegraf. Veštaci su, dakle, ocenjivali okolnosti nesreće gledajući video-snimak, što je posebno revoltiralo porodice stradalih, koje smatraju da je veštačenje loše urađeno.

Foto: ST/D. KADIĆ
Ostale samo olupine: BMW (desno) skoro je prepolovio dačiju

Zvanično je saopšteno da je Mihailović bio pijan i da je, vozeći brzinom 117 kilometara na čas, tuđim BMW na Ibarskoj magistrali kod mesta Županjac udario otpozadi taksi dačiju, koja se neposredno pre udesa uključila sa sporednog puta iz pravca Bogovađe. U strahovitoj nesreći poginuli su Katarina Ivanković (20), Mihailovićeva saputnica, i troje iz dačije vozač Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19). Teško je povređen maloletni Stefan S., koji je bio u dačiji, a u BMW su teško povređeni Stefan Matović i Kristina Vasiljević, dok je lakše povređen Stefan Ivanović.

 

Presudom koja je zgrozila širu javnost Mihailoviću je zabranjeno upravljanje motornim vozilom u periodu od četiri godine i ono što je dodatno unelo pometnju među publikom u sudnici jeste da je njemu ukinut pritvor u CZ, te je upućen da u porodičnoj kući boravi sa nanogicom do pravosnažnosti presude.

Advokat Biljana Borovčanin, punomoćnik tri oštećene porodice, ističe da je veštačenje Saobraćajnog fakulteta unelo pravu pometnju.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Biljana Borovčanin

- Utvrđivao se doprinos vozača dačije, strašno! Na osnovu čega? Na osnovu snimka sa kamere lokalne prodavnice koji pokazuje jedan ugao događaja, jedan kadar. Veštaci nisu izašli na teren, što je ključni momenat u rasvetljavanju slučaja, nego su zaključke doneli samo na osnovu tog jednog snimka, takoreći iz fotelje - ističe advokat.

Njena koleginica Milena Stamatović, koja takođe zastupa žrtve u ovom slučaju, kaže:

- Očekujem od nadležnog tužioca da uloži žalbu iz razloga "pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja" i želim da verujem i da se nadam da će apelacija ukinuti presudu i vratiti na ponovno odlučivanje jer je bazirana na hipotetičkom i činjenično neutemeljenom veštačenju.

BLAGIM PRESUDAMA ŠALJE SE LOŠA PORUKA

U domaćoj sudskoj praksi gotovo je nemoguće pronaći presudu za teško delo iz bezbednosti saobraćaja koje prelazi šest godina zatvora iako je za to delo zaprećena kazna zatvora do 12 godina. Advokat Milena Stamatović kaže da se sud opredeljuje za niske kazne opravdanjem da su dela po zakonskim odredbama uglavnom izvršena iz nehata ili iz eventualnog umišljaja ako je lice bilo pijano.

- Blagim presudama se šalje loša poruka i ne utiče se povoljno na svest svih onih koji sedaju za volan i ponašaju se neodgovorno i bahato. Veoma retko se dogodi da se provuče neka kazna od osam godina (postoji presuda suda u Šapcu) - istakla je Stamatovićeva.

Marija Savatić, majka poginulog taksiste Aleksandra Savatića, ubeđena je, kao i članovi ostalih porodica stradalih, da je Mihailović vozio mnogo brže nego što je zvanično utvrđeno.

- Proklete noći kad sam došla u policiju u Beogradu da mi kažu da mi je dete poginulo, policajci sa 30 godina staža rekli su da nisu radili nesreću u kojoj je neko brže vozio, što znači da su veštaci lagali za brzinu. I sami policajci na uviđaju i drugi očevici rekli su da je BMW išao brže od 220, što znači da moj sin nije mogao da ga izbegne - očajna je Marija Savatić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading