BUDVANIN UHAPŠEN PO INTERPOLOVOJ POTERNICI: Švercera tone kokaina čuvali JATACI U KRALJEVU!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mario Lazović (42) iz Budve uhapšen je u Srbiji po Interpolovoj poternici zbog sumnje da je povezan s krijumčarenjem 840 kilograma kokaina, koji je zaplenjen na brodu "Florida 2" u portugalskoj luci Horta u septembru 2018. godine.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

- Osumnjičeni je uhapšen nakon višemesečne zajedničke akcije službenika Odeljenja za međunarodnu operativnu policijsku saradnju u sektoru kriminalističke policije i Odeljenja za ciljane potrage MUP Republike Srbije. On je tražen međunarodnom poternicom NCB Interpola, koja je raspisana na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici, radi privođenja ovog lica Specijalnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije. On se sumnjiči da je imao konkretnu ulogu i bio član organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila 840 kilograma opojne droge kokain na brodu "Florida 2" - saopštio je MUP.

Lazović je priveden sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Kraljevu, gde mu je određen ekstradicioni pritvor.

Na brodu "Florida 2" 1. septembra 2018. godine na Azorskim ostrvima u Portugalu pronađeno je 840 kilograma kokaina i uhapšene su četiri osobe, od kojih su dve iz Crne Gore.

Katamaranom i jahtama šverceri prenosili narkotike od Južne Amerike do Evrope

 

U martu ove godine uhapšeno je osmoro osumnjičenih za isti slučaj na teritoriji Crne Gore, Srbije i Hrvatske. U pretresima je oduzeto sedam skupocenih vozila, 12,5 hiljada evra, nekoliko skupocenih satova roleks, pištolj, pakovanje eksploziva i municije, više kriptovanih telefona, SIM kartica i drugi tehnički uređaji, te pronađeni brojni dokazi koji će se koristiti u postupku, saopštila je tada crnogorska policija.

 

- Svaki od pripadnika imao je svoju ulogu i zadatak. Brodovima, katamaranom ili jahtama prenosili su velike količine kokaina od Južne Amerike do Evrope. Kilogram kokaina u Južnoj Americi košta od 5.000 do 6.000 evra, dok cena u Evropi dostiže od 30.000 do 40.000 evra, u zavisnosti od države u kojoj se prodaje. Za kupovinu brodova pojedini članovi nabavljali su i koristili falsifikovane pasoše, dok su drugi bili zaduženi da prenose poruke - rekla je tada specijalni tužilac Mira Samardžić.

U martu uhapšen i vođa krimi-grupe

Prilikom racije u martu ove godine uhapšen je i jedan od organizatora Lazovićeve krimi-grupe Nikica Todorović, kao i Milovan Lolo Laković, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Ranko Stojović i Darko Giljača. Na čelu grupe je, osim Todorovića, i Damjan Vukašinović, dok su članovi i Radoje Radulović, Marko Stević, Veljko Jovanović, Mario Lazović, Zerina Karkelja i Dragana Prostran (Sanja Roćen), tvrdi crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo.

Akcija iz 2018. godine sprovedena je u okviru međunarodne saradnje Uprave policije Crne Gore i sudske policije Portugala, Francuske Uprave carina, DEA-SAD, te policija Velike Britanije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Slovenije, a sve u saradnji sa Evropolom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading