Nastavlja se suđenje: Optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije danas iznose odbranu!

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

16.11.2020

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponovljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, nastavlja se danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, čiju je prvostepenu presudu u septembru ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Na suđenju tužilaštvo i branioci okrivljenih će se izjasniti o dokaznim predlozima suprotne strane, a potom će optuženi moći da detaljno iznesu svoje odbrane.

Suđenje se ponovlja tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, operativcu DB-a Ratku Romiću i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, pa mu se sudi u odsustvu.

Nasuprot ukinutoj presudi u kojoj je NN lice označeno kao neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije, u optužinici, po kojoj se svima sudi, tvrdi se da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Branka Prpa

Jedan od Kuraković branilaca, advokat Mladen Džolić, rekao je da i u ponovljenom postupku Kurakova odbrana ostaje pri stavu da svi dokazi i kako kaže, čak i oni nezakoniti, ne dovde njegovog branjenika u vezu sa bilo kojim aspektom ubistva novinara.

"Posebno skrećemo pažnju da je i sama Branka Prpa, kao jedini očevidac Ćuruvijinog ubistva, više puta decidno izjavila da Miroslav Kurak nije izvršilac ovog dela.

"Na odbrani ostaje samo da u daljem toku suđenja ukazuje sudu na brojne nepravilnosti i nelogičnosti, poput uloge određenih Komisija i stranih vojnih organizacija u prikupljanju nezakonitih, antidatiranih dokaza", rekao je Džolić Tanjugu.

On tvrdi da za to postoje "nesporni pisani tragovi u samom predmetu".

Kuraku se zbog bekstva sudi u odsustvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Ostali su dostupni sudu - Marković izdržava zatvorsku kaznu od 40 godina zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a Radonjić i Romić su već tri i po godine u kućnom pritvoru, a prethodno i tri i po godine u pritvoru.

RepublikaFoto: Printskrin
Radomir Marković

Ponovljeni proces krenuo je početkom oktobra, kada su se sva trojica kratko izjasnili da nisu krivi.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje se ne terete optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili "teren".

Tužilaštvo je na ponovljenom suđenju ostalo pri navodima svoje optužnice da je ubistvo Ćuruvije počinjeno po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti, kao i da je Marković za to angažovao Radonjića, a on Romića i Kuraka.

 

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading