DVOJICA SRBA optuženi za RATNE ZLOČINE tokom rata u Bosni

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

04.11.2020

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv dvojice Srba, Radomira Nedića (57) iz Doboja i Ratka Ðurkovića (57) koja ih tereti za ratni zločin počinjen na području Ugljevika 1992.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je preneo sarajevski portal Klix, Nedić je optužen u svojstvu komandanta Prve Majevičke brigade VRS, a optuženi Ðurković u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve Majevičke brigade.

U optužnici se navodi da su oni postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vreme rata.

 

Oni su, kako se navodi, u julu 1992. godine rukovodili akcijom u kojoj su njihovi podređeni pripadnici VRS ubili četiri civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dve bile žene starije od 60 godina.

Navodi se da su obojica znali i bili informisani o počinjenom zločinu nad civilima, a da nisu preduzeli mere i aktivnosti da se zločin procesuira, a počinitelji identifikuju i kazne.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading