Komšije o poginulom inženjeru imaju samo reči hvale: Dokaz da Bog uzima najbolje

Autor: blic.rs, republika.rs

Hronika

03.11.2020

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 300 istih opita protivoklopne rakete izveli su bezbedno "Krušikovi" stručnjaci, ali poslednji je bio koban - u eksploziji na poligonu ove vojne fabrike poginuo je inženjer Miroslav J. (52), dok je radnik Miroslav P. povređen i prebačen na lečenje u Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/ RTV Marš HD Valjevo
Foto: Ilustracija

Kako je potvrđeno saopštenjem iz Ministarstva odbrane, tragedija se dogodila u ponedeljak u 11 časova tokom realizacije redovnih zadataka Holding kompanije "Krušik" na bojevoj glavi za protivoklopnu raketu na poligonu Begove vode, u selu Zlatarić kod Valjeva.

Po prvim informacijama sa lica mesta, kako saznaje "Blic", do eksplozije je došlo pošto su poginuli Miroslav J, inženjer u "Krušikovom" programu razvoja, i njegov kolega Miroslav P, poligonski radnik na elektroispitivanju, tokom redovnog opita povezivali kapislu na bojevu glavu protivoklopne rakete.

U tom trenutku, pod okolnostima koje istraga tek treba da utvrdi, došlo je do eksplozije u kojoj je "Krušikov" inženjer smrtno stradao na licu mesta. Miroslav P. je u eksploziji povređen, nakon čega je u svesnom stanju, ali sa opekotinama, prebačen u Urgentni centar valjevske bolnice gde mu je ukazana prva pomoć i obavljena sva neophodna dijagnostika, a potom je zbog daljeg lečenja prebačen na VMA u Beogradu.

- Istraga koju sprovode nadležni državni organi treba da otkrije kako je došlo do tragedije. Ono što je činjenica jeste da su obojica radnika "Krušika" bili iskusni, stručni i obučeni, jer je na poligonu Begove vode ovakvih opita na bojevoj glavi protivoklopne mine obavljeno najmanje 300, i nikada ni u jednom slučaju nije došlo ni do najmanjeg incidenta - priča izvor "Blica" iz istrage.

Komšije nastradalog Miroslava J. u šoku su zbog tragedije koja se dogodila. Kako pričaju, on je bio divan čovek, gospodin, cenjen u Valjevu.

RepublikaFoto: facebook.com
Miroslav J.

- Iza sebe je ostavio troje dece. Dva sina i ćerku. Svi oni, čitava porodica su veoma kulturni, vredni i radni. Pogotovu Miroslav - pričaju komšije.

Kako objašnjavaju, Miroslav je bio jedan od najboljih inženjera u okolini.

- Uvek su ga iz "Krušika" zvali za specijalne zadatke, jer je naj

Prethodna nesreća u valjevskoj vojnoj fabrici dogodila se proleća 2015. godine, kada je sedam radnika povređeno, od kojih jedan teže, u eksploziji detonatorske kapisle koja se dogodila u takozvanoj laborašnici, pogonu za montažu ručne bombe u krugu "Krušika".

Pre toga, 2013. godine, u detonaciji dela protivtenkovskog projektila "bumbar", povređena su bila dva radnika Vojno-tehničkog instituta iz Beograda (VTI) i jedan radnik "Krušika".

Što se tiče odbrambene industrije Srbije, prethodni slučaj sa ljudskim žrtvama dogodio se u fabrici namenske industrije "Milan Blagojević" u Lučanima 2017. godine, kada su život izgubili Milomir Milivojević i njegov kolega Milojko Ignjatović.

Najveća tragedija u namenskoj industriji

Najveća tragedija koja je zadesila domaću namensku industriju bila je početkom septembra 2009. godine eksplozija u fabrici municije "Prvi partizan" iz Užica, u kojoj je stradalo sedmoro radnika.

olje znao svoj posao. Dugo nije išao tamo da radi. Bolje da ni danas nije otišao - rekla je jedna od komšinica i dodaje da je ovo velika tragedija.

- Koliko je bio vredan govori činjenica da je pored tog posla nekada radio i kao stolar, jer mu se otac bavi time. Ovo je dokaz da Bog uzima samo najbolje - sa tugom u glasu dodaje naša sagovornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading