VARNICE NA SUĐENJU ZA INCIDENTE NA MITINGU 2008. GODINE! Šef policije: Nisam kriv za paljevinu ambasade

Autor: A. POPOVIĆ

Hronika

27.10.2020

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga Kosovo je Srbija 2008. godine, kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu juče je nastavljeno suđenje u Višem sudu u Beogradu pred većem sudije Ivane Ramić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Skoro četiri sata tadašnji načelnik beogradske policije Stevan Bjelić iznosio je svoju odbranu, prvo kroz dopunu iskaza, a potom i odgovarajući na pitanja tužioca i branioca bivših kolega, takođe optuženih u ovom postupku za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, tadašnjeg načelnika Uprave policije Beograda Slobodana Vukolića, načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, u to vreme načelnika Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije Zorana Raškovića, koji je te noći bio Vukolićev zamenik, i tadašnjeg komandanta Žandarmerije u Kraljevu Bojana Markovića.

- Ja sam tog dana došao u prostorije štaba oko 18 sati, a pre toga je bio događaj kod turske ambasade. Bio sam u štabu oko sat vremena. Nisam imao obavezu da budem u štabu ni po čijem naređenju, ni po planu. Vukolić je tog dana bio na čelu štaba i njegova je bila zadnja, on je izdavao naređenja, a sledili su ga članovi štaba - rekao je Bjelić i u više navrata ponovio da odgovornost za dešavanja toga dana nije imao. Bivši načelnik beogradske policije objasnio je da je mnoge stvari čuo u prolazu i da sa sigurnošću ne može da tvrdi ko ih je izgovorio jer je on bio koncentrisan na izveštavanje direktora policije Milorada Veljovića.

Uzavrela atmosfera u sudnici zavladala je kada je branilac Slobodana Vukolića advokat Aleksandar Đorđević ispitivao Bjelića, pokušavajući da ukaže da su njegove izjave na suđenju i u istrazi delimično kontradiktorne, kao i da istakne da se tadašnji prvi čovek beogradske policije pere od odgovornosti, poričući da je bio šef optuženom Vukoliću.

Preti im kazna od dve do 12 godina

Policijski službenici su, pored pomenutog krivičnog dela, bili optuženi i za zloupotrebu službenog položaja, ali je sud tokom potvrđivanja optužnice zaključio da nisu počinili takvo krivično delo. Za delo koje se sada stavlja na teret petorici policajaca preti zatvor u trajanju od dve do 12 godina.

Apelacioni sud u Beogradu je nakon ponovljenog suđenja početkom 2019. godine pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD.

Ispitivanje tužioca Bjelićev advokat i advokat Kuribaka Zora Dobričanin Nikodinović osporavali su, navodeći da tužilac krši zakon, postavljajući se kao da je protivnički svedok, kao i da neracionalno troši vreme postavljajući pitanja na koja je optuženi već odgovorio na istom glavnom pretresu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading