(VIDEO) CRNO IM SE PIŠE: Srbima koji su uhapšeni na Zakintosu preti doživotno mučenje!

Autor: Republika

Hronika

03.11.2017

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa visokih zvaničnika iz Teksasa zatražila je od Stejt departmenta da se uključi u slučaj ubistva Amerikanca Bakarija Hendersona (22), koji je letos nasmrt prebijen na Zakintosu.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Mag
Hapšenje Srba na Zakintosu

Petorica srpskih državljana osumnjičenih za saučesništvo u ubistvu na ostrvu Zakintos izlazak pred sudiju čekaju u pritvoru u Grčkoj. To su Miloš Ilić, Nemanja Petrović, Stefan Stojanović, Dušan Ranković i Miloš Senić. Nenad Jovanović i Siniša Petrović su pušteni iz grčkog pritvora. Za umešanost u ovaj nemili događaj osumnjičeni su i Grk Jorgos Skijadopulos i Britanac bosanskog porekla Amir Omerdžić.

Senatori Džon Kornin i Ted Kruz su sa kongresmenom Majklom Mekolom poslali pismo državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kojem od njega traže da "iskoristi sva diplomatska sredstva kako bi se osiguralo da napadači ne izbegnu pravdu", prenosi Si-Bi-Es njuz.

Kako se navodi, Bakarijevi roditelji Džil i Fil Henderson sastali su se ove nedelje privatno sa pomenutim političarima u Vašingtonu kako bi razgovarali o slučaju protiv osumnjičenih za prebijanje njihovog sina.

- Radi se o drugoj zemlji, nismo sigurni kako će izgledati proces. Zato se nadamo da oni razumeju kako bi taj proces trebalo da izgleda i mogu da nam pomognu da prođemo kroz to. Zato što bez pritiska američke vlade, iskreno, verovatno nemamo čemu da se nadamo  - rekla je Džil Henderson.

Njen suprug Fil kaže da porodica traži neke odgovore:

- Zaista želimo samo istinu, koju još nemamo. I zbog toga pokušavamo da pronađemo pravdu u tome.

Advokati Erl Vord i Džonatan Abadi pokušavaju da osiguraju da se porodica Henderson čuje na sudu.

- Nema načina da vratimo Bakarija, ali nagoveštaj toga da ljudi mogu da urade ovo i da se izvuku povećava stepen nezadovoljstva - kaže Abadi.

Na pitanje da li su u kontaktu sa grčkom vladom u vezi sa ovim slučajem, portparolka Stejt departmenta nije direktno odgovorila, ali je istakla da "prate istragu grčkih vlasti".

Navodno, prema ranijem pisanju, povod za tuču je to što je devojka iz Srbije, koja je radila u lokalu gde su mladići bili, popila piće sa Hendersonom.

Osumnjičenima se na teret stavlja krivično delo saučesništvo u ubistvu. Za ovo krivično delo, prema grčkom zakonu, zaprećena je kazna od deset godina zatvora do doživotne robije. Do početka suđenja delo može i da bude prekvalifikovano, jer istraga treba da utvrdi pojedinačni stepen krivice.

Inače, uslovi u grčkim zatvorima su među najgorimau svetu. Pogledajte kako žive robijaši u toj zemlji:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading