JEDINA ZNA TAJNU O MESTU ZLOČINA: Ona je poslednji svedok u slučaju Marjanović!

Autor: Republika

Hronika

03.11.2017

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jana Marjanović (6), ćerka ubijene pevačice Jelene Krsmanović Marjanović (33) i Zorana Marjanovića (39), osumnjičenog za njeno ubistvo, mogla bi da bude poslednji svedok koga bi Više javno tužilaštvo u Beogradu moglo da predloži u okviru istrage koju vodi protiv Zorana.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Zoran Marjanović i ćerkica Jana 

Kako nezvanično saznajemo, jedan od predloga tužilaštva navodno će biti i detaljno veštačenje izjava koje je Jana dala psiholozima neposredno po nalaženju Jeleninog tela.

- Prema izjavama Zorana Marjanovića, Jana je bila na borčanskom nasipu u momentu kada je Jelena nestala, a u naredbi tužilaštva za sprovođenje istrage navodi se da je Zoran ostavio Janu samu na livadi, da se u roku od 10 minuta vratio do Jane i započeo potragu. Jana je prošle godine već razgovarala sa policijskim psiholozima i tada je rekla "da se desilo nešto strašno, da je trčala sa mamom i tatom nasipom, da se tata zadihao i da su tražili mamu, ali da nje nigde nije bilo". Međutim, ona nije mogla precizno da opiše šta se tog dana dogodilo, što nije neuobičajeno, jer je ona tada imala pet godina i nije mogla da ima pojma o vremenu i prostoru - podseća naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, posebno značajni bi mogli biti Janini crteži koji su nastali nakon zločina.

- Ona je nakon zločina odbijala da nacrta svoju porodicu, iako je ranije rado crtala mamu i tatu, a kada je dobila zadatak da nacrta nešto čega se boji, Jana je nacrtala svoju kuću. Svi ti detalji ukazivali su inspektorima da dete zna šta se desilo, ali da to ne može da rekonstruiše zbog svog uzrasta - objašnjava naš sagovornik i dodaje da se razmatra mogucnost da Jana ponovo razgovara sa veštacima - psiholozima, ne bi li eventualno doprinela rasvetljavanju zločina.

- Naravno da detetova izjava ni do sada, a ni ukoliko se bude sa njom još razgovaralo, ne može biti glavni dokaz, ali nesporno je da može da pomogne - ističe sagovornik.

Prema rečima našeg izvora, u našoj zemlji nije uobičajeno da deca svedoče na sudu ili u istrazi i da to gotovo nikada nije bila praksa.

- Maloletno lice koje, s obzirom na uzrast i duševnu razvijenost, nije sposobno da shvati značaj prava da je oslobođno od dužnosti svedočenja ne može se ispitati kao svedok, osim ako to sam okrivljeni zahteva. Ukoliko je to u interesu istrage, dete može da da svoj iskaz isključivo u prisustvu stručnjaka iz oblasti psihologije, koji bi morali da daju dozvolu i saglasnost za tako nešto, a saglasnost bi morali da daju i staratelji - kaže sagovornik za Alo.

I advokat Nebojša Milosavljević smatra da bi ponovno ispitivanje male Jano bilo samo mučenje deteta, a da taj njen iskaz ne bi značajno doprineo istrazi.

- Teško je na osnovu veštacenja njenih izjava i crteža napraviti rekonstrukciju događaja, jer dete ima maštu i nema orijentaciju u vremenu. Malo je verovatno da će biti odobreno njeno svedočenje - kaže Milosavljevic i dodaje:

- Ne može se neko igrati sa detetom, nije ono stvar. Sve ovo ostavlja velike posledice po njega, tako da bi to ispitivanje moglo da bude vrlo traumatično, a da, s druge strane, bude beskorisno za sam slučaj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading