UMRO OSVETNIK IZ LAUŠEVIĆEVE ĆELIJE: Dvostrukim ubistvom "naplatio" smrt svog sina jedinca

Autor:

Hronika

15.10.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najpoznatiji crnogorski osvetnik Cetinjanin Nikola Kaluđerović (82), koji je osvetio sina jedinca i delio zatvorsku ćeliju u Spužu sa glumcem Žarkom Lauševićem, kojeg je znao odmalena, preminuo je prošle nedelje u svom domu. Njegovi najbliži kažu da je umro s ranom na srcu zbog nikad prežaljenog sina, ali mirne savesti jer je naplatio "nedužno oduzeti život jedinca". Sinovljev grob Nikola je posećivao do zadnjeg daha.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen/instagram.com/_lilihip_

- Bukvalno svaki dan Nikola i Anđa su išli na sinovljev grob. Bila kiša, sneg, mećava ili žaropek, oni su išli - rekao je jedan stari Cetinjanin za Srpski telegraf.

 

 

 

OTIŠAO U SNU

Nikolina udovica Anđa plačnim glasom rekla je da joj je teško jer je ostala sama, ali da se nada da će Nikola konačno naći smiraj od tuge za nikad prežaljenim sinom.

ŽARKO I JA SAMO ŽELELI DA ISPAŠTAMO

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Žarko Laušević

Čuveni glumac Žarko Laušević, kada je prvi put posle 15 godina, pre šest godina došao je u Crnu Goru iz Amerike, u kojoj se krio iz straha od osvete za dvostruko ubistvo i ranjavanje 1994. godine, i posetio je junaka romana "Godina prođe, dan nikad". I tada vremešni Cetinjanin, čiju je rečenicu Laušević uzeo i za naslov svoje knjige, nije mogao da savlada emocije i rasplakao se pri susretu sa Žarkom.

Te 2004. godine je govorio da mu u zatvoru nije bilo teško jer je tražio kaznu za sebe:

- Verujte da sam najsretniji bio onog dana kada sam prekoračio prag spuškog zatvora. Najsretniji. I Žaro je želeo da ispašta. Evo i sada kažnjava sebe! Jer oni su mrtvi, a i mi, bogami, nismo živi! Čovek koji je u poređenju s ostalim glumcima sam vrh, a, prema mom mišljenju, bolji je u svemu drugom nego u glumi, danas kreči stanove. Čudo od čoveka, ali eto.

Reditelj Zdravko Velimirović snimio je dokumentarni film "Sinovi", posvećen tragičnoj sudbini Nikole Kaluđerovića još dok je on bio u zatvoru. Posle prikazivanja filma na televizijama usledila je peticija za Nikolino pomilovanje.

- Nije više mogao bez deteta, tolike godine je patio! Šta ću sad ja sama da radim?! Moj Nikola je otišao da legne u sobu i nije više ustao. Našla sam ga oko dva sata iza ponoći mrtvog. Ispunio je sebi želju jer se plašio da ne ostane nepokretan, da neko mora da ga prevrće i brine o njemu. U četvrtak smo zajedno bili na groblju, a on je poslednjeg dana života išao sam kod sina - rekla je Anđa za Srpski telegraf.

Foto: youtube.com/printscreen

Ona objašnjava da je Nikoli zdravlje već decenijama bilo narušeno:

- Samo rak nije imao, ali nije kukao. Držao se uz narod. No, eto, srce mu više nije izdržalo.

Brat se osvetio, pa se ubio

Brat od strica Nikole Kaluđerovića Drago Kaluđerović takođe je osvetio sina Žarka, i to posle 14 godina od njegovog ubistva. Drago je 2005. godine iz automatske puške usred Cetinja ispalio smrtonosni rafal u sugrađanina Rajka Markovića (36), koji se vraćao iz prodavnice, s kesama u rukama. Marković je primetio Kaluđerovića i bacio je kese, pokušavajući da pobegne, ali mu nije bilo spasa. Posle rafalne paljbe, ubica je još i izvukao pištolj i hladnokrvno overio žrtvu. Nakon toga se odmakao stotinak metara, cev okrenuo ka glavi i ubio se.

NIJE LAKO UBITI

Nikolin sin Željko stradao je u 24 godini u avgustu 1987. ispred kafića "Čarli" u Cetinju dok je pokušavao da spreči oružani obračun braće Grdinić sa braćom Šoć. Mladog apsolventa Kaluđerovića pogodio je metak koji je ispalio Rade Grdinić i nesrećni mladić je posle tri dana preminuo. Od tog trenutka Željkov otac Nikola nije se smirivao u nameri da osveti sina, što je i učinio godinu i po dana kasnije na Svetom Stefanu. U pucnjavi je ranjen i Dragan Šofranac, koji je posle 20 dana dobio sepsu i umro.

 

 

 

- Ubica me je izazivao i vređao, a ja sam iz dana u dan tonuo u bes i očaj. Kod mene se to moralo desiti. Ja sam to morao učiniti. Nije bilo oproštaja. Samo se čekao momenat, ali nije bilo lako ubiti. Danima sam tražio ubicu. Jurio sam ga po Beogradu, Hrvatskoj, Italiji. Nikada se nisam pokajao što sam to uradio - kazao je Kaluđerović nakon što je izašao iz zatvora posle osam godina, kada je pomilovan iako je bio osuđen zbog dvostrukog ubistva na čak 20 godina zatvora, a samo suđenje trajalo je sedam i po godina.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Krusevac

15.10.2020 08:22

Počivaj u miru hrabri Kaludjeroviću,neka ti je večna slava

Nenad Martinovic

15.10.2020 08:31

Saucesce u bolu porodici.Nikoli poslednji pozdrav.Martinovic