SRAMOTA SRPSKOG PRAVOSUĐA! Rebrača uhapšena pre 10 godina, A SUĐENJE KREĆE ISPOČETKA!

Autor:

Hronika

29.09.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni posle punih deset godina Katarinu Rebraču (48), bivšu manekenku, nije stigla ruka pravde, uprkos tome što sud pred sobom ima čvrste dokaze da je Rebrača, kao osnivač Fonda za prevenciju raka dojke, od marta 2006. do aprila 2010. zajedno sa saradnicama protivpravno prisvojila 37 miliona dinara, odnosno oko 320.000 evra.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Katarina Rebrača

Naime, Rebrači je juče ponovo počelo suđenje u Višem sudu u Beogradu, čiju presudu iz 2018. godine je Apelacioni sud ukinuo u junu prošle godine, po kojoj je bila osuđena na dve godine i 10 meseci zatvora, u koje bi joj bilo uračunato vreme provedeno u pritvoru od aprila do novembra 2010, iako je najveća zaprećena kazna za ovo delo 12 godina zatvora. Apelacija je naložila da se u novom postupku otklone sve bitne povrede krivičnog postupka i nelogičnosti iz ukinute presude.

U novoj optužnici, očigledno do sada izuzetno traljavo vođenog postupka, Rebrača se tereti za proneveru više od 22,5 miliona dinara. Jučerašnje suđenje je krenulo uvodnim izlaganjima tužilaštva i odbrane, a optužene su se izjasnile da nisu krive, kako su i u dosadašnjem postupku uvek tvrdile.

UMESTO NA BOLESNE, PRIKUPLJENI NOVAC TROŠILA NA LUKSUZAN ŽIVOT

 

U postupku koji je pokrenut još 2010. godine, i iste godine podignuta optužnica u septembru, na po godinu dana zatvora osuđene su i Rebračine saradnice Mirjana Hristić i Slađana Mironija. Skandalozno u ovom slučaju jeste to što je suđenje bivšoj manekenki tek iz četvrtog pokušaja počelo 24. februara 2016. godine, pošto je tri puta pre toga odloženo, navodno, zbog pokušaja postizanja sporazuma o priznanju krivice.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Katarina Rebrača sa advokatima

Borojević umro tokom suđenja

Tokom postupka protiv Rebrače, tačnije u januaru 2012, obesio se bivši direktor Instituta za onkologiju Srbije dr Nenada Borojević (51), koji je i podneo krivičnu prijavu protiv nje. Borojević je život okončao u šumi na Košutnjaku, obesivši se o drvo.

- Rebrača, odnosno njen fond, Institutu nije dao novac za opremu ili mobilni mamograf, kako je bilo ugovoreno - stajalo je u prijavi dr Borojevića.

Preciznije govoreći, nekadašnja menekenka je uhapšena sa majkom Sandrinom (71) i drugaricama Mirjanom Hristić (62) i Slađanom Mironijom (56) u aprilu 2010. godine, kada je otkriveno da su sa računa više svojih firmi uzimale novac za lične potrebe, a koji su donatori uplaćivali radi kupovine mamografa i edukacije žena o prevenciji raka dojke. Ukradeni novac Rebrača je bahato trošila na skupa putovanja i najprestižnije hotele, avionske karte i uopšte luksuzan život, kako je utvrđeno tokom postupka.

Činjenice

- Rebrača sa saradnicama uhapšena 6. aprila 2010.

- optužnica podignuta početkom septembra 2010.

- od marta 2006. do aprila 2010. godine protivpravno sa saradnicama prisvojila 37 miliona dinara

- suđenje tek iz četvrtog pokušaja počelo 24. februara 2016, a pre toga je tri puta odlagano zbog, kako se spekulisalo, pokušaja odbrane da napravi sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom

- zbog promene predsednika sudskog veća suđenje je u poodmakloj fazi saslušanja svedoka prekinuto i glavni pretres je pokrenut iz početka

- u februaru 2018. tužilac je odustao od gonjenja Rebračine majke

- prvostepena presuda doneta u maju 2018.

- u junu 2019. Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu

- juče, 28. septembra, počeo novi postupak

- sledeće ročište zakazano za 30. novembar

Tužilac je u februaru 2018, posle osam godina, odustao od gonjenja Katarinine majke Sandrine, a takođe je sudu dostavio i novu izmenjenu optužnicu protiv Rebrače i njene dve saradnice Slađane Mironije i Mirjane Hristić, u kojoj su naveli da je zloupotreba bila manja jer se suma od 37 miliona dinara umanjila za četiri miliona zbog plaćanja poreza.

Uplate i preko Infostana

Novac u Rebračin fond uplaćivali su brojni donatori iz zemlje i inostranstva, a deo sredstava je prikupljan i preko priznanica Infostana. Novac je sakupljan za Institut za radiologiju i onkologiju KCS, Institut onkologije Vojvodine, kao i za kupovinu tri digitalna mamografa. Međutim, ništa od toga nije realizovano niti je nekoj od ovih institucija uplaćen novac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading