Ovo je pilot koji je nastradao u padu aviona kod Loznice

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Hronika

25.09.2020

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okolini Loznice, u ataru sela Brasina, ovog prepodneva srušio se vojni avion MiG-21. U nesreći je poginuo pilot, Zvonko Vasiljević saznaje Telegraf.rs.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Zvonko Vasiljević

- Tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio se avion MiG-21 Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika - javili su iz Ministarstva odbrane.

Na fotografijama sa mesta nesreće, vidi se potpuno smrskana letelica koja se zapalila, i iz koje je, posle pada, kuljao dim. To se jasno vidi i na fotografijama koje je objavio portal Zvornik danas. Avion je, kako pokazuju fotografije, potpuno uništen.

Na lice mesta upućena je ekipa Službe traganja i spasavanja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i nadležni organi.

Kako su meštani ispričali, avion je jutros nadletao selo, i u jednom momentu je leteo jako nisko, tik iznad krovova kuća.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Zvonko Vasiljević

Avion koji se srušio je MiG-21UM (NL-16, evidencijskog broja 16185) najmlađi MiG-21 koga je SFRJ nabavila 1986. godine. Remontovan je 2016. godine u Vazudhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" i, bilo je planiranoda u upotrebi ostane do 2026. godine pisao je ranije portal Tango Six.

MiG-21 je ruski/sovjetski lovački presretač druge i treće generacije (kasnije i savremenije verzije se svrstavaju u treću) koji se proizvodio u periodu od 1959. do 1985. godine.

U naoružanju Ratnog vazduhoplovstva Jugoslovenske narodne armije nalazio sa od 1962. godine, a Jugoslavija je do 1992. raspolagala sa 261 letelicom u 10 različitih verzija. Tokom raspda Jugoslavije avione su nasledila vazduhoplovstva novonastalih država. Deo ih je uništen tokom ratova od 1991. do 1995, kao i tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/TV Podrinje
Mesto na kom se srušio Zvonkov avion

Prema dostupnim podacima, RV Vojske Srbije trenuto raspolaže je sa 31 avionom MiG-21 u tri verzije, od kojih neke letelice nisu u letnom stanju.

Sa 11.496 proizvedenih primeraka, jedan je od najmasovnije proizvođenih borbenih aviona u istoriji avacije. U upotrebi se nalazio u preko 50 država, od koji ga neke koriste i danas.

Na mestu pada aviona MiG-21 u selu Brasina kod Malog Zvornika nalaze se ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading