Nišlije izvele digitalnu prevaru svetskih razmera: Uzeli 70 miliona, sada Amerikanci traže njihovo izručenje

Autor: Kurir, Republika

Hronika

22.09.2020

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U petak je, kako kažu u Višem sudu u Beogradu, iz Sjedinjenih Američkih Država stigla zamolnica za izručenje 11 optuženih za digitalnu prevaru, svi sa boravištem u Nišu. Saslušanje je već bilo zakazano za ponedeljak, ali je odloženo kako bi se advokati odbrane upoznali i pripremili sa zahtevima iz pristiglog pisma.

RepublikaFoto: pixabay.com

Dugo je trajala dilema da li Nišlije uhapšene zbog sumnje da su prevarama putem interneta zaradili 70 miliona dolara, mogu da budu izručeni u SAD i da im se tamo sudi.

Dok slučaj ne dobije konačni epilog, dilema neće biti razrešena, ali je priča pošla na stranu “da mogu”, jer je iz Amerike, kako kažu, stigla zamolnica za izručenjem.

- Zamolnica SAD-a zaprimljena je u sudu u petak 18.09.2020. godine pred kraj radnog vremena i isti dan je za ponedeljak 21.09.2020. godine u 12 sati zakazano saslušanje svih lica - kažu u Višem sudu.

 

Ročište je, ipak, na zahtev odbrane odloženo, a dodaju da je uhapšenima određen pritvor.

- Saslušanje se nije održalo iz razloga što su branioci okrivljenih tražili da se upoznaju sa zamolnicom kao i dodatni rok kako bi se pripremili za izjašnjenje na istu - kažu u Sudu.

Advokat iz Niša Miloš Petrović, koji zastupa dvojicu od 11 optuženih, kaže da su svi advokati zatražili odlaganje.

- Pošto nismo imali dovoljno vremena da izvršimo uvid u predmet i da se izjasnimo po tom zahtevu, a i sami okrivljeni su taj zahtev primili u 11 sati u ponedeljak, a u 12 je zakazano saslušanje, pa su svi branioci dali podnesak za prezakazivanje i to je odloženo za sledeću nedelju - kaže Petrović.

Nakon toga, dodaje, imaće više informacija i o samom toku slučaja i o potezima koji su preduzeti na saslušanju.

 

Podsetimo, grupa mladića među kojima ima i državljana Crne Gore, Filipina i Austrije, svi sa prebivalištem u Nišu, uhapšena je krajem jula.

Njima se na teret stavlja krivično delo prevare kojom su, putem interneta, zaradili 70 miliona dolara. Među prevarenima je i jedan državljanin Teksasa, pa se u ceo slučaj umešalo i američko pravosuđe i FBI, koji je asistirao u akciji hapšenja.

Uhapšenima sada preti izručenje u SAD, gde bi se vodio čitav proces, a prema mišljenju advokata njima bi u Americi bila ugrožena ljudska prava i zato je zahtev da im se sudi u Srbiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading