Sve više prljavog veša na račun Ivana Kontića: Monstrumu dali da bude I ADVOKAT I DIREKTOR

Autor:

Hronika

16.09.2020

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Begunac Ivan Kontić (30), koji je 24. avgusta u Novom Sadu brutalno prebio, a potom polomio ruke dve godine mlađeg M. M. i zbog toga se tereti za pokušaj ubistva, devet meseci je uporedo radio kao advokatski pripravnik i direktor jedne firme! Posle saopštenja tužilaštva iz koga proizilazi da je novosadska policija reagovala sa prijavom tek 12. septembra, ovo je još jedan šokantan podatak koji prati ovaj slučaj.

Foto: MUP
JAKA LEĐA Ivan Kontić

Na taj način je Kontić grubo prekršio Zakon o advokaturi i statut Advokatske komore Srbije. Naime, u njima je propisano da "advokatu, kao i advokatskom pripravniku, prestaje pravo na bavljenje advokaturom u slučaju zasnivanja radnog odnosa van advokature, imenovanja za direktora ili predsednika upravnog odbora u pravnom licu", itd. Poznati srpski advokat Nebojša Perović je objasnio za Srpski telegraf da zakon nije prekršio samo Kontić nego i Ivan Gvozdenac, u čijoj kancelariji je zvanično prijavljen kao pripravnik od 9. januara ove godine.

- Odgovornost za postupanje u slučaju kada je pripravnik prijavljen i kao direktor nekog privrednog društva i advokatski pripravnik odgovornost snosi on lično, kao i advokat koji ga je primio u svoju kancelariju ukoliko mu je poznato da je pripravnik prijavljen na drugo radno mesto i da stvarno ne obavlja pripravničku vežbu. Pripravnik mora da ima stvarnu vežbu kod advokata, a ne fiktivnu, jer mu se u tom slučaju staž ne priznaje i nadležna advokatska komora mu neće izdati potvrdu za obavljeni pripravnički staž radi polaganja pravosudnog ispita - istakao je advokat Perović.

 

I dok javnost dovodi u pitanje validnost Kontićeve diplome pravnika, koju je stekao na nekom privatnom fakultetu, Perović kaže da je, osim dokaza o obrazovanju, Advokatska komora Vojvodine bila dužna da od Kontića pribavi dokaz da nije zaposlen.

Stefanović: Dokazaćemo da ga vlast nije štitila

Ministar policije Nebojša Stefanović javnosti poručuje da će Kontić biti pronađen bez obzira na to gde se nalazi, u Crnoj Gori kako se sumnja, ili u nekoj drugoj zemlji. Naglasio je da iza Kontića ne stoje moćni ljudi i da ga niko iz vlasti nikada nije branio.

- Kontić će se naći pred pravosuđem Srbije i biće strogo kažnjen da bismo pokazali da ga niko ne štiti i da niko iz vlasti nije imao bilo kakve veze s njim - rekao je Stefanović.

- Advokatska komora Vojvodine je prilikom upisa pripravnika, u ovom slučaju Kontića, morala od njega da zahteva radnu knjižicu, kojom bi potvrdio da nema već zasnovan radni odnos. Pre toga pripravnik je, između ostalog, po zakonu u obavezi da priloži dokaz o stečenom obrazovanju. Komora ima pravo da proverava advokatske kancelarije i status pripravnika u njima - zaključio je Perović.

RepublikaFoto: Lična arhiva
CRNO NA BELO Odluka o upisu u registar pripravnika

Advokat Gvozdenac nije dostupan za medije od prve objave u medijima da je njegov pripravnik pokušao da ubije bivšeg druga, dok je Nadežda Gvozdenac iz njegove kancelarije neljubazno prekinula telefonsku vezu već na pomen imena Ivana Kontića. Iz Advokatske komore Vojvodine je medijima rečeno da je pokrenut postupak ispisivanja Kontića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading