(FOTO) GIŠKA JE UBIJEN PRE 29 GODINA: Misteriozne priče o njemu i dalje žive! Brano Mićunović mu se i danas "obratio" OVIM REČIMA!

Autor: Republika

Hronika

15.09.2020

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 29 godina ubijen je Đorđe Božović Giška, beogradski kriminalac od kojeg je drhtala Evropa.

Foto: Republika
UBIJEN PRE 29 GODINA Đorđe Božović Giška

Kao i svake godine, na dan kada je ubijen, Brano Mićunović - kontroverzni crnogorski biznismen koji je bio Giškin najbolji prijatelj, objavio je emotivnu čitulju u kojoj poručuje da zna da je uvek uz njega i da bi ga razumeo (vidi fotografiju)...

Podsetimo, Mićunović je na sahrani Đorđa Božovića Giške 15. septembra 1991. godine održao govor koji se godinama prepričava, a između ostalog tada je rekao:

- Odvraćao si mlađe, čiji si bio idol, od svih poroka i stranputica života. Govorio si da se ne tuku međusobno, da ne pucaju jedni u druge, da život čuvaju za teška vremena koja dolaze za srpstvo. Bio si i ostao Vitez sa Voždovca, čovek iz nekih davnih prošlih vremena, epskih, koja oni nisu mogli da shvate - rekao je tada Mićunović. 

Ceo govor pogledajte u videu:

Ko je bio Giška?

Rođen je u Peći 16. septembra 1955, a ubijen je u okolini Gospića 15. septembra 1991. godine. Bio je, kako se u to vreme govorilo, žestok momak i osnivač Srpske garde.

Rođen je u porodici Gavrila i Milene Božović. Gavrilo Božović je rođen nedaleko od Podgorice u porodici Mićkovića koja potiče iz plemena Kuča.

Diplomirao iz zatvora i govorio 6 jezika

RepublikaFoto: intagram.com/legendedevedesetih
Đorđe Božović Giška

Prezime je, priča se, promenio Gavrilov otac koji je navodno u Nemačkoj usmrtio jednog Nemca. Đorđe Božović je do 1964. živeo u Inđiji, koju je kasnije često posećivao, sa majkom i mlađom sestrom Slavicom, a kada je iste godine ubijen Gavrilo Božović, porodica se seli u Beograd.

Kroz izdržavanje zatvorskih kazni uspeo je da pročita skoro sve knjige zatvorskih biblioteka i da završi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Kažu da bi završio i teologiju ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stanih jezika.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ

Osnivanje Srpske garde

Božović je 1991. osnovao paravojnu formaciju Srpska garda zajedno sa vođom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem i Branislavom Matićem Belim. Kamp za obuku ove formacije nalazio se kod Borskog jezera.

Srpska garda je učestvovala u borbama oko Gospića. Božović je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića 15. septembra 1991. Mesec dana ranije u Beogradu u sačekuši je ubijen Branislav Matić Beli.

Ubrzo po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković.

OVAKO JE GIŠKA GOVORIO O SEBI: 

- Onima koji me optužuju da sam kriminalac kažem: u Beogradu sam se pročuo kao dosta dobar bokser, vredan u školi, a željan svega. Hoću da se i provedem, volim djevojke, a para nema. Kako se snaći? Predloži ovaj ono, ajde sitno, ajde krupno, ajde pljačka... Krenuo sam iz neke želje za avanturizmom, za nekim glupiranjem, i toga se danas stidim. Ali ja to časno zovem pravim imenom - rekao je Giška. 

Kao vrlo mlad dolazi u sukob sa zakonom kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Sa trinaest godina je ilegalno otišao u Italiju. Po povratku u Jugoslaviju počinje intenzivno da se druži sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading