Korupcija, ubistva, krađe: Na kom mestu se Srbija nalazi po bezbednosti u svetu?

Autor: sputniknews.com, republika.rs

Hronika

13.09.2020

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krađe, prevare, iznude, razbojništva... Ta krivična dela preovladavaju u Srbiji. Dok domaća statistika pokazuje da stopa kriminala poslednjih godina opada, strani izveštaji upozoravaju turiste da budu pažljiviji nego inače ako putuju u našu zemlju. Shodno svim podacima, izvesno je da je Srbija – relativno bezbedna zemlja.

RepublikaFoto: pexels.com/pixabay.com/pixabay.com
Foto: Ilustracija

U proteklih mesec dana dogodili su se svirepi zločini, među kojima se izdvajaju – mladić od 18 godina ubijen je na Banjici, muškarac od 60 godina likvidiran je u Kaluđerici, jedan dvadesetosmogodišnjak teško je povređen u Novom Sadu; krvnički je pretučen i slomljene su mu obe ruke. Sve to je uzburkalo javnost i rasplamsalo nesigurnost u sopstvenu bezbednost.

Srbija – relativno bezbedna

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2019. godini je zabeležen najmanji broj krivičnih dela u odnosu na period od 2015. Ukupan broj krivičnih dela počinjenih tokom prošle godine je skoro 93 hiljade, dok je u 2015. iznosio oko 109 hiljada.

Foto: Ilustracija

Početkom ove godine, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je prošle zabeleženo najmanje krivičnih dela u prethodnih četvrt veka.

Ipak, trend opadanja ne važi za sva krivična dela. Dok se broj ubistava, ranjavanja i krađa smanjio, korišćenje i prodavanje narkotika je blago poraslo, kao i silovanje i obljubljivanje dece.

Nasuprot domaćoj statistici, a prema izveštajima o zločinima i bezbednosti OSAC-a (Savetodavno veće za inostranstvo SAD) za Srbiju, stopa kriminala je porasla u protekle dve godine, pa se strancima koji dolaze u našu zemlju savetuje da budu oprezniji nego inače.

 

Sajt "Numbeo", koji sadrži razne svetske statistike, ocenio je da je do polovine 2020. godine stopa kriminala u Srbiji oko 38 odsto, što nas stavlja na 87. od 133. mesta u svetu prema toj stopi. Bolje od nas na toj listi su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bugarska, a gore su Hrvatska, Rumunija, Mađarska, Austrija, Slovenija, Češka, Slovačka...

Foto: Ilustracija

Po Indeksu percepcije korupcije od prošle godine, Srbija je 91. na listi od 180 zemalja, sa indeksom 39, zbog kog je pala za četiri pozicije u odnosu na prethodno istraživanje. Države kojima je taj indeks 34 ili 35 gotovo nemaju obimne kampanje finansijske regulacije.

Profesor krivičnog prava Fakulteta bezbednosti u Beogradu Mladen Milošević kaže da su procene različite zbog toga što se metodologije procene stope kriminaliteta razlikuju.

- Nijedna od tih metodologija ne može da bude potpuno pouzdana, pogotovo zbog tzv. tamne i sive brojke kriminaliteta. Reč je o krivičnim delima koja nisu otkrivena ili prijavljena, a od čije brojnosti zavisi stvarno stanje kriminaliteta u zemlji - napominje Milošević za Sputnjik.

Foto: Ilustracija

Najčešća imovinska krivična dela

Milošević ističe da se ubistva i povređivanja uglavnom događaju u kriminalnom okruženju, ali i da nisu isključivo vezana za ljude koji se bave kriminalnim aktivnostima.

Iako korupcija i organizovani kriminal najviše ugrožavaju bezbednost građana, u Srbiji su, kao i u svetu, najčešća imovinska krivična dela – krađa, razbojništvo, prevara, iznuda, ucena...

Sajt "Vrldnomads", koji pruža usluge za bezbedno putovanje, 2018. godine je objavio da su gradovi u Srbiji relativno bezbedni za turiste i putnicima savetuje da vode računa o sebi koliko i inače, ali i da posebnu pažnju obrate na krađu.

 

- Turistima se skreće pažnja na krivična dela u kojima su oni klasične žrtve, ne samo kod nas, već i u većini zemalja, a to su džeparenja, odnosno krađe. Pominje se i da postoje fenomeni organizovanog kriminala i korupcije, ali ono što najviše preti turistima je krađa - ističe Milošević.

Da bi se stopa kriminala smanjila, Milošević smatra da je neophodno da u zajednici bude više policije, da ona dobro komunicira sa građanima, da bude obučena i obrazovana i da, zajedno sa sudstvom i tužilaštvom, efikasno deluje.

On napominje da će Srbija moći da se deklariše kao bezbedna zemlja tek kada se nivo korupcije smanji, delovanja kriminalnih grupa suzbiju, a građani povrate poverenje u pravosuđe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading