Dve godine od ubistva koje je podelilo Srbiju: BAKA COKA sa tri hica hladnokrvno PRESUDILA INVESTITORU

Autor: blic.rs, republika.rs

Hronika

08.09.2020

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve godine je prošlo od ubistva koje je podelilo Srbiju - penzionerka iz Beograda, Stojanka Stojanović zvana Coka, presudila je hicima iz pištolja investitoru Zoranu Trifunoviću nasred ulice, pošto je navodno bila žrtva njegove ucene. Ovaj slučaj polarizovao je javnost u Srbiji, a hladnokrvno pucanje penzionerke Coke zabeležile su sigurnosne kamere.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Trenutak kada Stojanka Zorana ubija

Ubistvo za koje se penzionerki Coki još sudi odigralo se početkom septembra 2018. godine u Bulevaru kralja Aleksandra, na Zvezdari. Coka je na ulici prišla investitoru, iz cegera koji je nosila okačen preko ruke izvukla pištolj CZ99 i ispalila jedan hitac u Trifunovića.

Kada je pao na zemlju, penzionerka Coka ga je "overila" sa još dva metka - jednim u trup i jednim u glavu.

Nije dugo trebalo policiji da sklopi kockice u ovom slučaju i prekontrolište snimke sa video nadzora, pa su se samo par sati kasnije našli na Cokinom pragu.

Ona im je hladnokrvno otvorila i kazala da ne zna o čemu se radi i zbog čega su došli, te da je do tog trenutka spavala. Pretresom kuće u kojoj je živela pronađen je pištolj korišćen u ubistvu, pa su Coki lisice na ruke ipak stavljene. Odmah joj je urađen test takozvane parafinske rukavice koji je nedvosmisleno utvrdio da je Stojanka pucala iz oružja.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Grafiti podrške u Cokinoj ulici

Iako je na saslušanju u policiji priznala da je ubila Trifunovića jer ju je ucenjivao da mu proda plac na kom se nalazi njena kuća, kako bi mogao da sagradi zgradu, na saslušanju u tužilaštvu branila se ćutanjem.

Propust u istrazi

Viši sud je u 2019. godine vratio optužnicu tužilaštvu, nakon što je zaključeno da je u istrazi došlo do propusta u vezi s balističkim veštačenjem. Naloženo je da se ti nedostaci otklone, pa je tužilaštvo 5. marta završilo sve radnje koje im je sud naložio i podiglo novu optužnicu. I ona je, međutim, od strane Apelacionog suda, osporena.

Apelacioni sud je tom prilikom usvojio žalbe branilaca u kojima se ukazuje da su, u prvostepenom rešenju Višeg suda, citirana i analizirana dva različita, međusobno suprotstavljena nalaza i mišljenja vezana za istu činjenicu, a to je procena sposobnosti okrivljene, odnosno da li je uračunljiva.

Naime, jedna grupa veštaka smatrala da je neuračunljiva i da joj se zbog toga ne može suditi, dok je druga ocenila da je ona procesno sposobna.

U oktobru prošle godine, "Blicu" je potvrđeno da je u sud upućena nova, izmenjena optužnica protiv Stojanke Stojanović.

Suđenje dočekala sa nanogicom

Penzionerka je iz pritvora puštena 31. avgusta 2019. da uz elektronski nadzor dočeka suđenje.

Kako je njen sin Marko tada ispričao za beogradske medije, ona noću ima košmare, a tokom boravka u pritvoru doživela je brojne neprijatnosti, pa čak i prelom kuka, udarac od strane druge pritvorenice i operaciju. Zbog svega toga, digla je ruku na sebe.

- Preživela je sve i svašta. Ona je bila najstarija među ženama u pritvoru. Sa njom su bile žene različitog profila. Nije mogla da se nosi s tim. Ceo pritvor je teško podnela, a o tome svedoči činjenica da je pokušala sebi da prereže vene. Samo jedna od brutalnosti koju je preživela jeste udarac pesnicom od jedne zatvorenice. Od tog udarca zadobila je potres mozga. Često je padala tamo zbog lošeg pritiska. Jednom je slomila ruku, a drugi put kuk. Kuk joj je operisan na VMA - objašnjava Marko.

Žrtva prevarant sa krivičnim prijavama

Nije mnogo trebalo beogradskim medijima da otkriju da je Zoran Trifunović, inače građevinski investitor iz Jagodine koji se u glavni grad doselio sa porodicom, odranije poznat policiji.

U blizini mesta na kom je ubijen imao je kancelariju, a protiv njega je vođeno nekoliko postupaka u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji - falsifikovanja isprava, gradnje bez građevinske dozvole, prinuda, iznuda. Međutim, on nikada nije osuđivan za ova dela.

"Pravda za Coku"

Uprkos tome što je penzionerka u ovom slučaju okrivljena i to za teško krivično delo, njena sudbina, tačnije borba sa investitorom koji ju je navodno presretao i ubeđivao da mu proda plac kako bi na tom mestu sazidao zgradu, navela je mnoge da upravo penzionerku posmatraju kao žrtvu.

To što je odlučila da zakon uzme u svoje ruke i presudi mu, mnogi su videli kao herojski čin, pa su tako table sa imenima ulica na Zvezdari osvanjavala sa nalepnicama na kojima je ispisano: "Ulica narodnog heroja Stojanke Coke Stojanović".

Po Beogradu su se mogli videti i grafiti na kojima se traži pravda za ovu gospođu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading