PRESEDAN KAKAV SE NE PAMTI U EKVADORU: Srpski narko bos posle 4 godine u zatvoru PUŠTEN NA SLOBODU

Autor: Blic, Republika

Hronika

05.09.2020

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narko-bos iz Srbije Srđan Jezdimir našao se u centru skandala u Ekvadoru pošto je jedan od osuđenih zatvorenika kome je sudija Kristijan Rohu Iguala smanjio zatvorsku kaznu sa 17 godina i četiri meseca na 10 godina, a zatim ga pustio sa robije posle četiri navršene godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kontroverzni sudija je optužen 13. jula zbog prevare i to zato što je srpskom narko-bosu Srđanu Jezdirimu, koji je zbog trgovine narkoticima osuđen na 17 godina i četiri meseca, smanjio trajanje zatvorske kazne, prenosi portal "planv.com.ec".

Jezdimir je uhapšen 9. septembra 2014. godine kada je imao 35 godina, prilikom čega je zaplenjeno 153 kilograma kokaina i ceo postupak protiv njega vođen je prema važećem Krivičnom zakoniku, saopštilo je tužilaštvo. Međutim, 5. decembra 2018., pomenuti sudija je odlučio da Jezdimiru smanji kaznu na 10 godina. Ovu odluku doneo je koristeći se pravilom koje je ukinutio 2014. godine.

- Dakle, njegovo postupanje je nezakonito i protivno ustavu - kazao je tužilac na sasluašnju. Slučaj je pokrenut žalbom Saveta sudstva koja se završila razrešenjem sudije.

- Presudio je suprotno zakonu, prekršivši zakonske i ustavne odredbe primenjujući nepostojeće načelo bagonaklonosti, modifikovao je izvršnu kaznu i primenio kazneni režim koji nije odgovarao normama kojima je krivični postupak potkrepljen. Bez osnova je preinačio kaznu na 10 godina - tvrdi tužilac u ovom slučaju. Sudija se trenutno nalazi u pritvoru.

RepublikaFoto: youtube.com/RTL Nieuws
Kokain/Ilustracija

Ko je Srđan Jezdimir?

Policija je prema pisanju ovog portala, Jezdimira identifikovala kao vođu transnacionalne organizacije u Ekvadoru. Uhvaćen je kada je imao 35 godina, 17. septembra 2014. godine. Tog dana zaplenjeno je 153 kilograma kokaina i pritvorene su četiri osobe iz Ekvadora, dvojica Kolumbijaca i Srbin.

Policija je tada saopštila da je kokain koji su Srbin i njegova grupa krijumčarili bio namenjen domaćem tržištu, ali i evropskim zemljama.

Govoreći o ovom kriminalcu, ekvadorski mediji ga opisuju kao Evropljanina sa jakim lokalnim vezama. Jedan od uhapšenih Kolumbijaca u toj akciji bio je brat Huana Evangeliste Solarte Mora, koji se smatrao vođom međunarodne mreže koja je prerađivala drogu u laboatorijama na jugu Ekvadora lociranim 2006. godine. Ta droga stizala je iz Perua.

Od 2014. godine organizacija koju je vodio Srbin nastavila je da drogu donosi iz Perua, a odatle ih krijumčarila u provincije El Oro i Guaias.

Srbin je tako stekao kriminalnu istoriju i u susednoj državi. Peruanski Interpol obavestio je Ekvador 2011. godine da je umešan u trgovine drogom, pošto je zaustavljan u Ahuas Verdesu, peruanskom gradu na granici sa Ekvadorom. Peruanski sud ga je tada pustio.

Tužilaštvo smatra da je Jezdimir finansirao zločinačku grupu i da je bio zadužen za iznajmljivanje vozila za razne akcije. Policija je zaplenila pet vozila koja je koristila njegova banda.

Tokom suđenja se branio da u Srbiji nije krivično gonjen nikada i da tamo nema kriminalu prošlost, a da je u Ekvador došao preko očeve firme da započne biznis. Priložio je i dokaz da je njegova majka bila u Ekvadoru 2013., navodno da kupi imanje, ali da je odustala kada je videla "toliko naoružanih ljudi".

Banda je konačno uhapšena u policijskoj akciji "Oro blanko" (belo zlato) vođenoj u tri ekvadorska grada. Kriminalci su uhapšeni pošto im je policija presrela telefonske razgovore. Koristili su šifrovane poruke u međusobnoj komunikaciji.

Drogu su isporučivali kroz luke, a prevozili su ih u brodskim kontejnerima. Srbin je mnogo puta ušao u Ekvador tokom perioda od sedam godina. Pričao je da uspešan sportista, da je u sportu postigao dobre rezultate, da ima fotografije sa predsednikom države...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading