PETORO SRBA UHAPŠENO U AUSTRIJI: Obećali su im smeštaj i platu od 2.000 evra, a onda su završili u zatvoru!

Autor: Republika

Hronika

30.08.2020

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijska policija uhapsila je pet državljana Srbije zbog sumnje da su se bavili uzgojem marihuane, a sud ih je osudio na 21, odnosno 24 meseca zatvora zbog činjenja krivičnog dela. Oni su uhvaćeni na plantaži u Moravskom polju, na kojoj je bilo zasađeno više od 1.200 stabala marihuane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prilikom saslušanja ispostavilo se da su okrivljeni na neki način "namamljeni" na rad u Austriju. Svi osumnjičeni su svedočili da im je u domovini prišao Srbin, nudeći im posao na plantaži u Austriji, obećavajući smeštaj i mesečnu zaradu od 2.000 evra. S obzirom na to da su sva petorica bila teškog materijalnog stanja, prihvatili su posao i jedan po jedan su kretali put Austrije.

Prvi koji je došao u zemlju saznao je o kakvoj plantaži je reč. Ipak, kada se već našao tu, odlučio je da ostane i prihvati posao. Srbin koji ga je doveo uveravao ga je da je sve legalno i krenuo da ga obučava za rad.

- Pokazao mi je kako pravilno da sečem lišće i u prvo vreme samo sam to radio, kao i svi ostali koji su došli - rekao je muškarac koji je najduže vremena proveo na plantaži.

Nije im to bio jedini zadatak, pišu mediji.

- Objašnjavao mi je kako da zalivam biljke i kako da prepoznam da su zrele "za berbu". Potom bih sekao lišće i sušio ga - rekao je Srbin koji je na plantaži proveo oko mesec dana pre nego što je policija upala i sve ih pohapsila.

Oni su rekli da im je Srbin obećavao 2.000 evra plate nakon "uspešne prve berbe", prenose austrijski mediji.

Ostala trojica stigli su samo dan ili dva uoči hapšenja. Svi su dovedeni na plantažu pod okriljem noći i tamo su navodno upoznali ostale osumnjičene.

Plan je bio da krenu u dvodnevnu berbu iz koje je trebalo da izvuku oko 48 kilograma marihuane. Niko nije avansno dobio pare. Svima je rečeno da će pare stići kada "krene da pristiže lova od prodaje".

Kako bi ih privoleo da rade, svakom je obećao 200 do 350 evra, a jednom je čak obećao i da će mu dati i 10 grama da ima za sebe.

Upitani da li su znali da je uzgoj i prodaja marihuane ilegalna u Austriji trojica su rekla da su mislili da je zakonita, jedan je rekao da mu je sve bilo sumnjivo, dok je peti rekao da je shvatio da su u pitanju nezakonite radnje kada je video da je plantaža u podrumu.

Jednom posao bio pretežak, pa batalio

S obzirom na to da se plantaža nalazila u podrumu, i da je zbog velike vlage, jakog mirisa biljaka i pesticida koji su korišćeni, unutra bilo veoma zagušljivo i nesnosno, jedan od Srba, koji je i poslednji stigao na plantažu, obustavio je rad posle samo nekoliko sati. Kada je policija upala u podrum on "nije bio na radnom mestu".

Advokati osumnjičenih kažu da ovim hapšenjem problem nije rešen, jer u akciji policije nije uhvaćen "mozak operacije", koji najverovatnije ima još plantaža ili će sigurno pokrenuti novu.

Oni su istakli da su njihovi klijenti žrtve "modernog ropstva" i da su prevarom dovučeni na rad u lošim uslovima koji su veoma riskantni po zdravlje, i to na posao za koji nisu ni bili plaćeni.

Olakšavajuća okolnost je ta da većini biljaka nije bilo isečeno lišće, kao i da su prevareni Srbi živeli u veoma teškim uslovima.

Sudija je četvoricu osudio na 21 mesec zatvora, dok je peti osuđen na dve godine zatvora jer je i ranije bio osuđivan, kao i zbog činjenice da je ostao da radi na plantaži iako je verovatno bio svestan da čini krivično delo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading