"ŠKALJARCI" OBEZGLAVLJENI EGZEKUCIJAMA U GRČKOJ: Kavački odred smrti prevazišao "Zemunce"!

Autor:

Hronika

28.07.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za šest meseci "škaljarski klan" izgubio je četiri veoma važna člana. Udarac od kog se neće lako oporaviti zadao im je, prema svemu sudeći, "kavački odred smrti", koji ne samo da je zauzeo mesto nekadašnjeg "zemunskog klana" nego ga je u svemu i prevazišao, tvrde stručnjaci za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: www.facebook.com/mafija ne prasta
Igor Dedović, Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan

Grčka policija i dalje traga za egzekutorima koji su 23. jula na Krfu ubili Alana Kožara i Damira Hadžića. Veruje se da je ista ekipa 10. januara u Atini izrešetala i Stevana Stamatovića i Igora Dedovića, koji je bio vođa "škaljaraca". Na Krf je došla specijalna jedinica grčke policije koja se bavi borbom protiv organizovanog kriminala, a koliko su celu stvar shvatili ozbiljno, pokazuje i činjenica da su pomoć u obračunu sa mafijaškim grupama zatražili od Srbije, dok su Crnu Goru zaobišli.

- Grupa policajaca iz Atine otišla je u Beograd da bi dobila informacije o crnogorskim klanovima i ratu koji besni među njima već pet godina. Pomoć od srpskih kolega grčki policajci traže i u pronalaženju i eliminisanju jezgra crnogorskih klanova za koje smatraju da su našli uporište u srpsko-crnogorskoj zajednici u Atini - piše sajt Korfupres.

 

Oni vuku konce

SLOBODAN KAŠĆELAN vođa "kavčana" uhapšen je u Češkoj s falsifikovanim dokumentima i izručen Crnoj Gori. Pušten iz zatvora da se brani sa slobode

RADOJE ZVICER glavni operativac i mozak ekipe. "Škaljarci" pokušali da ga ubiju u Ukrajini, gde se krio, ali je, iako teško ranjen, preživeo napad

IGOR BOŽOVIĆ jedan od osnivača "kavačkog klana". U bekstvu je od 2017, kada je sud u Podgorici za njim raspisao poternicu

Prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, nije iznenađenje što su Grci pomoć potražili baš od Srba, a ne od Crnogoraca, na čijem tlu su nastali škaljarski i kavački klan.

 
- Ne bih se izjašnjavao o razlozima Grka, ali me ne iznenađuje. Imamo dosta iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala i ta pomoć može biti važna. "Kavački klan" podseća na "zemunski", ali ga je prevazišao. Ipak su "zemunci" više delovali lokalno, bili su sastavljeni od "provincijalaca", dok su u "kavačkom klanu" "svetski igrači". "Zemunci" su išli u inostranstvo samo u provod, dok se "kavčani" i "škaljarci" kreću svuda po svetu - kaže Radovanović.

Radovanović: "Zemunci" su išli u inostranstvo samo u provod

Podeljeni u ekipe

Sličnog mišljenja jeste i Mile Novaković, bivši načelnik UKP, koji je učestvovao u hapšenju "zemunaca" i atentatora na premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

RepublikaFoto: youtube.comvijestionline/code3paris
Foto: Ilustracija

Putovali kao Slovenci

U medijima su se pojavila fotografije falsifikovanih pasoša pomoću kojih su se kretali Alan Kožar i Damir Hadžić. Kožar je putovao kao Robert Bitenc, dok je Hadžić koristio pseudonim Martin Pospišek. Uporedo s istragom o likvidaciji Kožara i Hadžića, grčke istražitelje zanima s kime su bili u kontaktu i ko im je omogućio lažna dokumenta.

- Ubice verovatno funkcionišu po istom sistemu kao i ubice "zemunskog klana". Tu učestvuje dosta ljudi koji su podeljeni u ekipe. Jedna nadzire kretanja žrtava, prati ih danonoćno i skuplja podatke. Kada vide da je došlo pravo vreme za napad, dolazi druga ekipa egzekutora. Tako su, recimo, "zemunci" pratili žrtve, a kada je trebalo da budu ubijene, dolazio je Sretko Kalinić iz Novog Sada. On bi odradio akciju i nestajao. Verovatno je i ovde slično - kaže Novaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading