Ektradicioni pritvor za 11 uhapšenih u saradnji sa FBI

Autor: republika

Hronika

25.07.2020

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši sud u Beogradu odredio je danas ektradicioni pritvor za 11 osumnjičenih koji su u petak uhapšeni na 16 lokacija u Srbiji, u zajedničkoj akciji domaćih pravosudnih organa i američkog Federalnog Istražnog Biroa (FBI).

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim je odredio pritvor do 60 dana prema osumnjičenima, po zahtevu za pružanje međunarodne pravne pomoći Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, precizira se u saopštenju suda.

Očekuje se da SAD podnesu zahtev za izručenje uhapšenih.


Oni se terete da su putem lažnih investicionih platformi pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Među uhapšenima su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina, a to su K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, A.S, M.M, N.D, B.R. i N.M.

Pritvor im je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi se lica, čije se izručenje zahteva, boravkom na slobodi mogla sakriti ili pobeći u cilju ometanja postupka odlučivanja o zamolnici ili sprovođenja izručenja, a u skladu sa odredbama Ugovora između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, navodi se u saopštenju suda.

Protiv ovog reešenja osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe veću Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja. Žalba ne zadržava izvršenje rešenja.

U saopštenju suda se ukazuje da pored postojanja razloga za određivanje pritvora, ovakva odluka je doneta iz razloga što sva navedena lica potražuju pravosudni organi SAD radi vođenja krivičnog postupka prema osumnjičenima za urotu, za počinjenje prevare sa prebacivanjem novca što predstavlja kršenje glave 18 Zakonika SAD, dok osumnjičene K.K, K.F.A.K, M.P, U.S, N.K, A.S, A.S, M.M i dr. i za urotu za počinjenje pranja novca što je kršenje glave 18 Zakonika Sjedinjenih Američkih Država ođeljak 1956 (h).

Osumnjičeni su juče uhapšeni po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal nakon čega su saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima SAD.

Ministarstvo pravde SAD je 17. jula dostavilo zahtev za određivanje privremenog pritvora za 11 lica Ministarstvu pravde Srbije, rečeno je Tanjugu u sprskom Ministarstvu.

U istom krivičnom predmetu nadležni organi SAD su Ministarstvu pravde dostavili zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć i dopunu zamolnice, kojima je zatraženo preduzimanje više radnji na teritoriji Srbije, između ostalog saslušanje lica, pretres prostorija i lica, pribavljanje dokaznog materijala i drugo, dodaju u Ministarstvu.

Za uhapšene se sumnja da su kao organizovana kriminalana grupa od 2011. godine do danas, učestvovala u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, navodi tužilaštvo.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su pristali da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule, putem email-a ili putem video-konferenciskih veza upućivali da prebace svoje "investicije" na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Sumnja se da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading