Mafijaška udovica opet izbegla suđenje za šverc cigareta

Autor:

Hronika

16.07.2020

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Bojani Jeremić (Bajrušević) za šverc cigareta danas je odloženo za 31.avgust i 01. septembar ove godine.

 

RepublikaFoto: e-stock/M. JOŠIDA/prmofoto
Vlada Tref i Bojana Jeremić

Kako Srpski telegraf saznaje, udovica ubijenog kontroverznog biznismena Vladimira Kovačevića Trefa od kojeg je i nasledila prljave poslove, tražila je odlaganje pretresa u ponovljenom postupku za šverc cigareta pred Specijalnim sudom u Beogradu, kako bi njena i odbrana kriminalne grupe sa kojom je radila, imali više vremena da se spreme za izlazak pred lice pravde i da bi se izvršio pregled nalaza i mišljenje veštaka.

Da podsetimo, u Specijallnom sudu od juna 2018. ponovi se sudi Bajruševićevoj za  krijumčarenje cigareta u Srbiju od 1996. do 2001. godine, nakon što je Apelacioni sud oborio 2017. godine, donešenu presudu.

Prvostepenom presudom Bojana Bajrušević osuđena je na pet godina zatvora, a oslobodjeni su Mihalj Kertes, nekadašnji direktor Savezne uprave carina, kao i Miodrag Prailović, Predrag Jovančić i Valentin Petrov.

- Od Bojane Jeremić oduzeta je imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog dela u iznosu od 7.062.451,54 evra- tada je stajalo u saopštenju suda.

RepublikaFoto: Uprava carine
Foto: Ilustracija

Prema navodima optužnice, Kertes je u dogovoru sa Bajruševićevom, davao naloge radnicima Carine, na graničnim prelazima Kelebija, Preševo i Batrovci, da se kontingenti preduzeća „Tref rentakar", koje je vodila Jeremićeva, puštaju bez provere dokumentacije i pregleda robe. Jeremićeva se tereti da je sa Petrovim, Prailovićem i Jovančićem, falsifikovala poslovnu dokumentaciju tako da su lažno prikazivali da su uvezene cigarete platili više od stvarne cene.

Istraga protiv ove grupe pokrenuta je tokom 2007. godine. Za to vreme Bojana Jeremić bila je van zemlje, pa je za njom bila  raspisana poternica.

Međutim, sud je u martu 2007. prihvatio njeno jemstvo od 370.000 evra, koje je ponudila preko advokata i povukao Interpolovu poternicu a ona se vratila u zemlju.

U ovom slučaju istraga zbog šverca cigareta se svojevremeno vodila i protiv Marka Miloševića i Mirjane Marković, sina i udovice nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Marko Milošević

Prema pisanju medija, Marko Milošević se teretio da je u šverc ušao sa Vladimirom Kovačevićem, da bi, posle njegovog ubistva, posao nastavila njegova udovica – Bojana Bajrušević.

Kovačević je ubijen je 20. februara 1997. godine na ulazu u beogradski Sava centar, ispred kancelarije svoje firme. Ovo ubistvo do danas je ostalo nerazjašnjeno. Međutim, ovaj zločin često je dovođen u vezu upravo sa Markom Miloševićem sa kojim je Bojana, navodno varala Kovačevića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mirjana Marković i Slobodan Milošević

Na drugoj strani, u službenoj belešci koja je 2005. godine stigla u redakcije pojedinih beogradskih medija, Aleksandar Petkanić, koji se predstavljao kao bivši policajac i saradnik DB-a, naveo je brojne detalje, ali i imena osoba koje su ubile Vladu Kovačevića Trefa.

Prema navodima Petkanića, Marko Milošević i Tref bili su partneri u švercu cigareta a posvađali su se oko biznisa 19. februara 1997. u diskoteci „Madona" u Požarevcu. Kovačević je likvidaran sutradan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading