Suđenje za ubistvo u porti crkve: Tužilaštvo traži da se Petković osudi na višegodišnju kaznu

Autor: Telegraf, Republika

Hronika

14.07.2020

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Tražimo da se Marko Petković proglasi krivim za teško ubistvo Saše Joksića i nanošenje teških telesnih povreda Draganu Jovanoviću i osudi na odgovarajuću višegodišnju kaznu zatvora". Ovo je juče u svojoj završnoj reči u Višem sudu u Beogradu, na suđenju Petkoviću zbog ubistva Joksića pre pet godina u dvorištu crkve u Vraniću, zatražila zamenik tužioca. Presuda je, inače, najavljena za petak.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Ona je navela da se Petković prvo branio ćutanjem, da bi kasnije tvrdio da je Joksića ubio u samoodbrani, a Jovanovića ranio iz nehata.

- Nesumljivo je imao nož i bez ikakvog razloga napao Joksića. Svedoci su kazali da je Joksić u čudu rekao: "Vidi izbode me mali". Takođe, svedoci odbrane su pokušali da umanje odgovornost okrivljenog, što je nedopustivo. Na prepoznavanju Jovanović i još dvoje su pokazali na Petkovića kao počinioca krivičnog dela. On se i u pritvoru agresivno ponašao, pa je ocenjen kao agresivna osoba.

Tužiteljka je zatražila i da se Petkoviću produži pritvor. Punomoćnik Joksićevog oca, supruge i dece Marko Bogdanović naveo je da dokazi govore da je Petković ubistvo izvršio sa umišljajem:

- Svedok Katarina Stanković je četiri puta dala isti iskaz da je Petković došao do kola, uzeo nož i otrčao, a posle kad su bežali u transu je rekao:"Ubo sam ga, ubo, do rebara". Njegovo ponašanje u sudu je takvo samo da bi umanjio kaznu, ali on nema olakšavajućih okolnosti. Ubio je Sašu bez ikakvog razloga.

Marko Petković je juče mirno slušao završne reči, a na suđenje su mu došli majka i prijatelji. Rekao da mu je žao zbog svega što se desilo i da nije imao nameru nikoga da ubije:

RepublikaFoto: pixabay.com

Njegov branilac Slobodan Pajović u završnoj reči naveo je da je incident započet kad je Joksić verbalno i fizički napao Petkovića:

- Dok je Petković rukama držao pljeskavicu koju je jeo, Joksić ga je sa obe ruke uhvatio oko vrata i počeo da davi, a Jovanović ga je pesnicom udario u glavu. Normalno je da se tad branio svim sredstvima. To je nužna odbrana i predlažem da ga sud oslobodi. Takođe, Jovanović je više puta davao suprotne iskaze, tako da se oni ne mogu prihvatiti.

Petkovićev branilac Dalibor Katančević kazao je da sve što je njegov branjenik uradio bilo da sačuva živu glavu.

- Pokojni Joksić ga je pozvao da mu se pridruži u kafiću, a kad ga je odbio usledio je napad. Jedva punoletnog mladića koji je tad imao 19 godina napao je muškarac od 39, koji je u vreme autopsije imao dva promila alkohola u krvi. Petković je delovao kako bi od sebe odbio napad i to je školski primer nužne odbrane. On do tada nije imao problema sa zakonom, bio je fudbalski reprezentativac Srbije i trebao je da ide na koledž u SAD. Sve mu je to uništeno, a u medijima je predstavljen kao bogohulnik koji je urinirao u porti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Branioci su tražili i da mu se ukine pritvor ili zameni blažom merom.

Dok je odbrana iznosila završne reči Sašin otac Milan Joksić, koji dolazi na svako suđenje, je bio prilično potresen i plakao je sedeći u poslednjem redu sudnice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading