Uhapšeni prevaranti iz Subotice: Obrali državu za 167 miliona dinara!

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Hronika

15.06.2020

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije i policijskog Odeljenja za suzbijanje korupcije uhapšen je vlasnik zanatske radnje iz Subotice i još sedam osumnjičenih za utaju poreza od 167 miliona dinara i pranje novca, saopštila je danas Poreska uprava.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Vlasnik pomenute radnje osumnjičen da je od 1. januara 2016. do 31. decembra 2019. godine, stavljao u promet razne proizvode od plastike, kao i sirovinu za proizvodnju plastike bez dokaza o poreklu, a potom je, kupcima ispostavljao račune na osnovu kojih su vršili plaćanja.

Svom knjigovodstvu dostavljao je zatim lažne izlazne račune o prodatoj robi i lažne izvode poslovne banke u kojima je vrednost robe višestruko umanjivao.


Takođe, razliku do iznosa koji su kupci uplaćivali je neosnovano prenosio na privatne račune ostalih prijavljenih fizičkih lica, dok je u poslovnoj dokumentaciji umanjio prihod za oporezivanje u ukupnom iznosu od 412.203.988,16 dinara.

Na taj način izbegao je obračun i plaćanje PDV-a a od 61.963.897,94 dinara, poreza na prihod od samostalne delatnosti sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 44.053.863,80 dinara, kao i godišnjeg poreza na dohodak građana u iznosu od 60.710.372,42 dinara, navodi se u saopštenju.

Krivično delo pranje novca, za koje se osumnjičeni terete, izvršeno je prema saopštenju Poreske uprave, falsifikovanjem poslovne dokumentacije u nameri da se novac stečen utajom poreza stavi u legalne tokove.

Protiv osumnjičenih podneta je krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, a odgovornom licu je određena mera zadržavanja do 48 časova, precizira se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading