Gde će im duša?! Dali dete u zamenu za mobilni telefon, usvojitelj odmah zapalio za Švajcarsku

Autor: Blic

Hronika

19.05.2020

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radnici Centra za socijalni rad iz Vranja Dušanka M. i Dušan T. uhapšeni su juče zbog sumnje da su dozvolili usvajanje dečaka (10) iako za to nisu ispunjeni uslovi. Zauzvrat, Dušanka M. primila je mito - telefon od 1.000 evra!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako saznaju mediji malverzacija oko usvajanja desetogodišnjeg dečaka dešavala se prošle godine. U junu 2019. osumnjičeni radnici Centra za socijalni rad doneli su rešenje kojim su dozvolili porodici iz Bujanovca da usvoji dečaka iako za to nisu ispunili nikakve uslove.

- Sulejmani R. i njegova supruga podneli su zahtev da usvoje dečaka i ušli u proces usvajanja. Kako bi se ispunili svi uslovi, dete je trebalo da prvo provede tri meseca na privikavanju, da se upozna sa članovima buduće porodice i vidi kako se usvojitelji ponašaju, da li mogu sa detetom. Međutim, čim je dečak došao u njihovu kuću, Sulejmani R. otišao je na privremeni rad u Švajcarsku - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Dečak je tako u porodici Sulejmanija R. proveo puna tri meseca, a da budućeg usvojitelja ne vidi nijednom?!

- Uslov da se odobri usvajanje jeste da dete provede vreme sa oba usvojitelja, a ne sa jednim - ukazuje naš sagovornik.

Iako nisu ispoštovali proceduru, Sulejmani i njegova žena na sve načine su pokušali da ostvare ono što su naumili. Tako su, kako saznajemo, sklopili dogovor sa voditeljem njihovog slučaja Dušankom M., inače radnicom Centra za socijalni rad u Vranju i članom tima za zaštitu dece i omladine da se njihov slučaj reši.

- Oni su njoj dali mito - mobilni telefon vredan 1.000 evra da im uprkos neispunjenim uslovima pomogne oko usvajanja. Njoj je u tome pomogao Dušan T. koji je napisao izveštaj u kojem je lažno napisao da je Sulejmani R. sve vreme bio sa detetom u Srbiji i da se dete priviklo na njega. Takođe, on je napisao da postoje uslovi da se usvoji dete, iako to nije bilo tačno. Švajcarsku ni na koji način nije pominjao - kaže naš sagovornik upoznat sa slučajem.

Da je došlo do hapšenja potvrđeno je medijima u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, čiji je portparol Borislav Radonjić kazao za "medije da su po nalogu VJT socijalni radnici privedeni.

- D. M. i D. T. lišeni su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanja mita i zloupotrebe službenog položaja. Sumnja se da su mimo predviđene procedure, zloupotrebom službenog položaja, omogućili zasnivanje usvojenja jednog maleoletnog lica. Njima je određeno zadržavanje i u zakonski predviđenom roku biće saslušani u posebnom Odeljenju za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Zakonski rok za saslušanje je 48 sati - rekao je Radonjić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading