Tuga u Nišu: Poznata doktorka izgubila poslednju bitku - korona je bila jača od nje!

Autor: Republika

Hronika

02.05.2020

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otišla je još jedna lekarka kojom čitav Niš može da se ponosi - ona nije dala veliki doprinos samo medicini (napisala je veliki broj naučnih radova iz oblasti sudske medicine) već i istoriji. Dr Snežana Veljković ostavila je neizbrisiv trag, a njena smrt je veliki gubitak za Niš i celu Srbiju.

RepublikaFoto: printscreen/TV Happy
IZGUBILA BORBU Snežana Veljković

Ona je prošle godine priredila je knjigu "Kazivanja lekara o Velikom ratu" Branislava Dimitrijevića.

Ali, svoja interesovanja nije samo svodila na sudsku medicinu, već se godinama uporedno bavila i istorijom medicine, kojoj se poslednjih godina svog života maksimalno posvetila. Bila je jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) i neumorno je istraživala period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, piše portal Srpska istorija.

Dr Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sudska medicina ju je bila privlačila na jedan poseban način i logično je bilo da upravo i završi specijalizaciju iz sudske medicine.

U želji da usavrši svoje znanje iz sudske medicine provela je krajem sedamdesetih godina 20. veka jednu godinu na usavršavanju u Njujorku u Kancelariji Glavnog Medicinskog Inspektora i po povratku u Beograd odbranila je doktorsku disertaciju 1980.godine.

Za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu izabrana je 1994. godine, na kome je bila i dugogodišnji šef katedre za sudsku medicinu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Izuzetno je bila posvećena nastavi i zato je bila miljenik svojih studenata. Pored nastave veliku pažnju posvećivala je naučno-istraživačkom radu u oblasti sudske medicine. Predmet njenih interesovanja u okviru sudske medicine bili su: naprasne prirodne smrti, iznenadne smrti novorođenčeta i odojčeta, narkomanija, krivična i stručna odgovornost lekara i asfiktične smrti. I kao rezultat tih istraživanja nastala je njena odlična monografija "Nasilne asfiktične smrti".

Kao koautor učestvovala je u pisanje udžbenika za studente medicine "Forenzička medicina" ("Forensic medicine – tex book for medical students"), objavljenom na srpskom i engleskom jeziku.

Za studente medicine napisala je i udžbenik "Sudska medicina", a bila je i koautor mnogih drugih udžbenika iz medicine. Dragocene su i dve njene izvanredne monografije: "Hronika sudske medicine u Beogradu" i "Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu".

Rektorat Univerziteta u Beogradu dodelio joj je za njenu monografiju "Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu" 2011.godine prestižnu nagradu iz oblasti naučnog rada - "Veselin Lučić."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Panta

02.05.2020 09:43

Iskreno saučešće. Zaista mi je žao.